Företagen har makten över oss genom förståelsen av data Tricia Wang är doktor i sociologi och en välkänd TED-talare. På tisdagen föreläste hon under Internetdagarna i Stockholm som arrangeras av Internetstiftelsen. Foto: Simon Markusson

Företagen har makten över oss genom förståelsen av data

Big data Under Internetdagarna i Stockholm drar TED-talaren och dataetnologen Tricia Wang paralleller mellan företagens kontroll av förståelsen av data och deras tidigare kontroll av förståelsen av tiden. Bristande förståelse för data möjliggör i dag för företagen att utöva betydande makt över sina användare och anställda.
20 nov 2018 | 17:03
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Åtta timmars arbete, åtta timmars frihet och åtta timmars vila. Det var slagord som i land efter land användes av arbetarrörelsen runt sekelskiftet för att återta makten över tiden från arbetsgivarna. I Sverige tog riksdagen beslut om åttatimmarsdagen 1919.

För att åttatimmarsrörelsen skulle kunna lyckas behövdes dock en helt avgörande ingrediens: en förståelse av tiden.

När den enda klockan som fanns tillgänglig hängde på fabriksväggen eller på direktörens kontor låg makten över tiden helt i arbetsgivarens händer. Klockan kunde vridas både fram och tillbaka utan att arbetarna vågade, eller hade kunskapen, att invända.

Det är frågor som fackrörelsen behöver ta sig an snabbt eftersom kontrollen av arbetstagare sker just nu

Tricia Wang är en global teknologisk etnograf, vilket innebär att hon studerar samspelet mellan människor och teknologi. Hon menar att dagens situation med bristande förståelse av data har stora likheter med den bristande förståelsen av tiden under den industriella revolutionen. Internetanvändare, och anställda, förstår sällan hur företagen använder deras data, och hur mycket data de själva lämnar ifrån sig.

­ – Hur data används påverkar alla. Specifikt påverkar data exempelvis sådant som anställningsbeslut. Alla måste organisera sig runt data, vilket inkluderar fackförbund som behöver förhålla sig till hur företag samlar på sig anställdas data och vad man gör med den. Det är frågor som fackrörelsen behöver ta sig an snabbt eftersom kontrollen av arbetstagare sker just nu, säger Tricia Wang till Arbetsvärlden.

Hon tar upp ett målande exempel som ställer frågan på sin spets.

– En del företag i dag vill exempelvis att anställda ska ha en tagg som känner av när du kommer in till kontoret, en automatisk spårare. Det händer mycket kring spårning av arbetstagares kroppar och rörelser. Det finns givetvis datafrågor som går bortom arbetet också.

Är GDPR nog för att ta tillbaka kontrollen över datan från företagen?

– Nej, det är definitivt inte nog. Det är bara början av en förändring av reglerna, säger Tricia Wang och påpekar att den teknisk-juridiska förståelsen av reglerna fortfarande ligga hos företagen.

– Företagen kommer kunna säga att vi har infört allt som krävs av oss enligt reglerna och att vi nu är GDPR-säkra. Det räcker inte. Företagens roll förändras inte, de tar fortfarande och säljer data, säger Tricia Wang.

Hon använder termen ”dataarbitrage”.

Arbetsgivaren drog tillbaka klockan

För att illustrera detta citerar Tricia Wang först ur James Myles bok ”Chapters in the Life of a Dundee Factory Boy” (1850), där förståelsen av tiden fanns hos arbetsgivarna:

”Such were the nominal hours; but in reality there were no regular hours, masters and managers did with us as they liked.

The clocks at the factories were often put forward in the morning and back at night, and instead of being instruments for the measurement of time, they were used as cloaks for cheaters and oppression.

Though this was known amongst the hands, all were afraid to speak, and a workman then was afraid to carry a watch, as it was no uncommon event to dismiss anyone who presumed too much about the science of horology.”

Det här stycket, som beskriver James Myles egen upplevelse av livet på fabriken i Dundee, Skottland, under 1800-talet, uppdaterar hon till dagens situation genom att byta ut några nyckelord.

”Such were the legal data terms; but in reality there were no enforceable data use terms, companies and lawyers did with us as they liked.

The data at the companies were often inflated in the morning and deflated at night, and instead of being instruments for the measurement of engagement, they were used as cloaks for cheaters and oppression.

Though this was known amongst the users, all were afraid to speak, and employees then were afraid to create a data log, as it was no uncommon event to dismiss anyone who presumed too much about the science of data.”

Man växer upp med förståelsen av att man övervakas

För att råda bot på maktobalanserna talar hon om att fokusera inte bara på regler, utan roller, och att skapa ett ägandeförhållande gentemot personliga datauppgifter. Tricia Wang har också ägnat tid åt forskning i Kina och berättar att en skillnad mellan Kina och västvärlden är att i Kina förstår alla att de spåras och övervakas.

– På det sättet är man transparent i Kina; regeringen säger att de gör det här. Man växer upp med förståelsen av att man övervakas. I västvärlden kontrollerar företagen användarnas data av framför allt kapitalistiska skäl, medan auktoritära regimer kontrollerar data för att de vill kontrollera invånarnas rörelser. Jag säger inte att något av det är bra, tvärtom är det dåligt, men jag säger att alla organisationer har utfört dataarbitrage, de har utnyttjat användarnas bristande förståelse, säger Tricia Wang.

20 nov 2018 | 17:03

Relaterad läsning

Visa artikelns 1 kommentar
Kommentera
  1. Av Cilla 23 nov 2018:

    Bra att det här tas upp, och skrämmande att det sannolikt är riktigt att väldigt många inte vet hur de övervakas.

    Det händer att jag funderar på om tidningarna (framför allt vanlig dagspress som fortfarande når många läsare, men även andra) har skrivit alldeles för lite om det här för att de vet att deras händer inte är särskilt rena. Tidningarna måste ju sälja annonser, även om de också tar betalt av prenumeranter, och det innebär att de måste profilera användarna för att kunna hjälpa till med målgruppsanpassning, och för att visa på statistik över hur många, och vilka, som har varit på sidor med annonser. Jo, det sägs att det är pseudonymiserat och/eller anonymiserat, men det framgår inte om det ges tillräckligt många ledtrådar för att övervakningsmjukvaran ska kunna lägga ihop profiler från olika håll för en heltäckande profilering i alla fall.

    Och då skrivs det förstås inte så mycket om digitala risker i arbetsliv och samhället i övrigt heller. En och annan liten skandal kring Facebook, det är i stort sett allt.

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev