FN:s expertkommitté CEDAW övervakar så att länderna följer konventionen om diskriminering av kvinnor (den så kallade kvinnokonventionen går att läsa här). I februari i år besökte den svenska regeringens delegation Genève, där CEDAW har sitt säte. Delegationen rapporterade då till CEDAW om vad den svenska regeringen har gjort under åren 2008–2014 för att minska diskrimineringen av kvinnor i Sverige.
Lagom till Internationella kvinnodagen den 8 mars kom kommittén med ett utlåtande om hur Sverige har lyckats arbeta mot diskriminering av kvinnor. Och CEDAW är positiv till mycket av det arbete som lagts ner i Sverige för att minska diskrimineringen av kvinnor. Svenska kvinnor har ett högt arbetskraftsdeltagande, och olika åtgärder har gjorts när det gäller föräldraförsäkring, barnomsorg och äldreomsorg.
Könssegregerad arbetsmarknad
Men FN:s expertkommitté är också bekymrad, inte minst över den fortsatta segregationen på den svenska arbetsmarknaden. Kvinnor dominerar bland deltidsanställda, i huvudsak på grund av familjeskäl, och löneskillnaderna mellan könen består i stora drag, vilket får negativa konsekvenser för kvinnors karriär och framtida pensioner.
Råden till Sverige blir därför bland annat att:
- intensifiera arbetet med att försäkra lika möjligheter för kvinnor på arbetsmarknaden, bland annat i mansdominerade sektorer
- skapa fler möjligheter för kvinnor till heltidsarbete
- öka incitamenten för män att använda sin rätt till föräldraledighet
- arbeta proaktivt för att eliminera könssegregationen på arbetsmarknaden och reducera könsrelaterade löneskillnader.