Finansförbundet sluter nytt avtal

Avtal 2015 Finansförbundet och Bankinstitutens Arbetsgivareorganisation slöt på måndagen ett nytt kollektivavtal. Det innehåller både kollektiv- och individgarantier.
2 mar 2015 | 15:06
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

– Vi har fått igenom de flesta av medlemmarnas viktigaste krav och till sin helhet är det ett bra avtal. Det har varit tuffa förhandlingar och vi är nöjda över att vi till slut lyckades komma överens, säger Ulrika Boëthius, ordförande i Finansförbundet, i ett pressmeddelande.

Den individgaranti som parterna skrivit under innebär att de kommande tre åren är medlemmarna garanterade löneökningar på minst 600 kronor plus ett procentuellt tillägg som motsvarar 1/9 av den kollektiva lönegarantin. Kollektivgarantin innebär att det totala löneutfallet för Finansförbundets medlemmar på ett företag ska uppgå till minst 50 procent av det totala löneutfallet för alla anställda inom BAO-området.

Finansförbundet valde hösten 2013 att säga upp det dåvarande avtalet med BAO i förtid, eftersom stora grupper hade blivit utan löneökningar. Det hoppas man nu kunna undvika med både individuella och kollektiva garantier.

Minimilönen för den som omfattas av avtalet höjs också rejält – från 14 200 kronor i månaden till 18 000 kronor.

– Det är inte ovanligt att visstidsanställda går på avtalets minimilöner. Att höja minimilönerna är ett viktigt steg på vägen för att stärka de visstidsanställdas ställning i finansbranschen, säger Ulrika Boëthius.

Avtalet är ett tillsvidareavtal och gäller tills någon av parterna väljer att säga upp det.

2 mar 2015 | 15:06

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev