Facket ber välgörenhetsorganisationer lobba för kollektivavtal i finanssektorn Foto: Anders Wiklund/ SCANPIX
Organisationer som jobbar med välgörenhet borde anlita schysta kapitalförvaltare.

Facket ber välgörenhetsorganisationer lobba för kollektivavtal i finanssektorn

Kollektivavtal Landets välgörenhetsorganisationer uppmanas att granska om deras kapitalförvaltare har kollektivavtal. Det är Finansförbundet som vill ha rent spel i branschen.
Carl von Scheele
9 jun 2015 | 13:30
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Sedan något år driver förbundet kampanjen ”Schysta Finansföretag” Nu söker förbundet allierade och har skrivit brev till 90 välgörenhetsorganisationer och ber dem trycka på i de fall deras kapitalförvaltare saknar kollektivavtal.

Foto: Johan Marklund/Finansförbundet

Ulrika Boëthius Foto: Johan Marklund/Finansförbundet

− Välgörenhetsorganisationerna hanterar mycket pengar och har samma värdegrund som vi vad gäller inflytande och demokrati. Med kollektivavtalet kommer också inflytandefrågorna in på arbetsplatsen. Det tror vi är viktigt för dem, säger Ulrika Boëthius, ordförande i Finansförbundet.

De stora bankerna och sparbankerna har av tradition kollektivavtal, men på senare år har ett antal nya uppstickare inom kapitalförvaltning och valutaväxling tagit marknadsandelar. Risken är att framgångar vinns på bekostnad av de anställdas löner och villkor, enligt Finansförbundet.

”Många gånger är det en kunskapsfråga. Man är inte insatt i den svenska modellen.”

− De nya bolagen har kanske börjat med några få delägare, men expanderat och börjat anställa. Då är det vanligt att man inte tecknar kollektivavtal, säger Ulrika Boëthius.

− Många gånger är det en kunskapsfråga. Man är inte insatt i den svenska modellen och har inte förstått hur mycket som bygger på partssamverkan i Sverige.

Kampanjen inleddes under politikerveckan i Almedalen för ett drygt år sedan. I ett första steg vände sig förbundet till systerorganisationer i LO och SACO. Många av dem har som praxis att enbart anlita företag med kollektivavtal vid sina upphandlingar, men när det gäller kapitalförvaltning kanske det inte alltid fanns med i bilden, misstänkte Finansförbundet.

”Vi har inget principiellt emot kollektivavtal, men har egna lösningar.”

En viktig del i kampanjen är publiceringen av en lista med alla finansföretag som har kollektivavtal. Förbundet vill opinionsbilda med goda exempel, enligt en modell som man hämtat från Hotell- och restaurangfacket inom LO, som driver kampanjen ”Schysta villkor”.

Den kända uppstickaren Avanza Bank är exempel på ett annat problem för Finansförbundet. I bankens utbud finns tjänster som konkurrerar med kollektivavtalets lösningar. För sin egen personal har banken också valt privata lösningar.

− Vi har inget principiellt emot kollektivavtal, men har egna lösningar. När vi jämförde dem med kollektivavtalet var de bättre eller lika bra. Vi ser inget behov av det skälet. Sedan kan det vara bra att ha en stark och kompetent motpart, men vi har inte det behovet, säger Martin Tivéus, vd för banken.

Carl von Scheele

/ Kontakta skribenten

9 jun 2015 | 13:30

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev