Finansförbundet kräver individgarantier

Avtal 2015 Finansförbundet lämnade idag över sin kravlista till motparten Bankinstitutens arbetsgivareorganisation. Förbundet kräver jämställdhetsplan och individlönegarantier för alla anställda.
Finansförbundet kräver individgarantier
Ulrika Boëthius, Finansförbundets ordförande. Foto: Johan Marklund/Finansförbundet Ulrika Boëthius, ordförande för Finansförbundet.
13 okt 2014 | 18:05
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

2011 tecknade Finansförbundet och Bankinstitutens arbetsgivareorganisation, BAO, ett fyraårigt avtal utan siffersatta lönegarantier. Men förra hösten sade Finansförbundet upp avtalet i förtid eftersom alltför få medlemmar hade fått löneökningar. I stället tecknades ett nytt avtal med individgarantier. Det nuvarande avtalet löper ut den 31 december.

– Vi har lärt oss en läxa. Många arbetsgivare klarar inte av det ansvar som ett avtal utan siffergarantier innebär. Nu kräver vi ett avtal som ger alla medlemmar en rimlig löneutveckling, säger Ulrika Boëthius, ordförande för Finansförbundet, i ett pressmeddelande.

Störst löneskillnader mellan kvinnor och män

Samtidigt vill förbundet se ännu större satsningar på jämställdhetsområdet. I den förra avtalsrörelsen initierades en partsgemensam satsning, men allt för lite har hänt.

– Bank- och finansbranschen är den bransch som har störst löneskillnader mellan män och kvinnor. Det är inget annat än en skandal och nu måste vi öka tempot i jämställdhetsarbetet, säger Ulrika Boëthius.

13 okt 2014 | 18:05

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev