Dagen innan den nya Finansförbundet-klubben skulle välja sin ordförande köptes han ut av Klarna. Han hade tidigare ingått i Unionenklubbens styrelse på företaget. Kort därefter fick även den sista av den gamla styrelsen, men som nu valts in i Finansförbundets klubb lämna. Enligt källorna i Arbetsvärldens granskning var det en del av en systematisk antifacklig utrensning.
– De har nu rensat ut styrelsen och Unionen som organisation, säger ”Alex” en tidigare anställd på Klarna som Arbetsvärlden tilldelat ett fingerat namn.
Arbetsvärlden har bett om att få intervjua Ulrika Boëthius, ordförande för Finansförbundet som nu har kollektivavtal med Klarna om uppgifterna, men får besked från kommunikationsavdelningen att hon inte har tid. Detta bland annat för att hon är upptagen med möten och firandet av ”Förtroendevaldas dag”. Men Arbetsvärlden får svar på några frågor per mejl.
Har ni misslyckats med att skydda era förtroendevalda?
”De uppgörelser vi känner till har gjorts på frivillig basis och mer detaljer kring dem kan inte jag gå in på.”, skriver Ulrika Boëthius.
Hon förklarar vidare att Finansförbundets uppfattning är Klarna använder sig av frivilliga överenskommelser om uppsägning för att ”lösa behov av anpassning av sin bemanning.”
”Eftersom det nu finns ett kollektivavtal på Klarna finns det också bra förutsättningar att kunna verka som förtroendevald och Finansförbundets klubbstyrelse vid Klarna upplever att de kommit igång bra och fått till dialog för samverkan med arbetsgivaren.
Jag själv, kanslichef och förhandlingschef har i våra kontakter med Klarnas ledning uppfattat en konstruktiv inställning.”, skriver Ulrika Boëthius i ett mejl till Arbetsvärlden.
Men samtliga av Arbetsvärldens källor ifrågasätter frivilligheten i utköpsavtalen. Enligt uppgifter till tidningen skedde samtliga uppsägningar av fackliga på arbetsgivarens initiativ.
I en artikel i förbundets nu nedlagda tidning Finansliv sade Ulrika Boëthius att med kollektivavtalet kommer Finansförbundet i framtiden att ”finnas där och ställa de jobbiga frågorna”.
Har ni ställt de jobbiga frågorna gällande behandingen av era förtroendevalda?
”[Det har] inte varit aktuellt att agera annat än att stötta klubbens nystart nu med arbetsgivaren. Generellt är vi som fackförbund måna om att det inte råder tystnadskultur vid en arbetsplats. Kloka arbetsgivare som vill attrahera och behålla kompetenta medarbetare delar den uppfattningen. Vi följer utvecklingen om hur kompetenspoolen tillämpas och hur frivilliga uppgörelser hanteras. De lokala förtroendevalda i Finansförbundet vid Klarna kan förvänta sig mitt fulla stöd när de menar att jag har anledning att ställa de jobbiga frågorna till Klarnas ledning.”, skriver hon i ett mejl till Arbetsvärlden.
Sveriges Ingenjörer: parterna bör respektera varandra
Facket Sveriges Ingenjörer varslade också om strejk för kollektivavtal på Klarna tillsammans med Unionen i oktober 2023. Men till skillnad från Unionen är de nu avtalspart tillsammans med Finansförbundet och facket Akavia.
Med inspelningar från vd:s möten med personalen har vi kunnat visa hur Klarnas vd Sebastian Siemiatkowski anklagat fackliga för ”okunniga” uttalanden i pressen som ”drabbat alla 7000 anställda”. Vid ett annat möte beskrev vd:n en annan förtroendevald, inför sina arbetskamrater, som ”oresonlig”.
Arbetsvärlden ber Sveriges Ingenjörers förhandlingschef Camilla Frankelius kommentera uppgifterna i granskningen.
Är det ett agerande som ni förväntar er av en avtalspart?
”Vi anser att parterna, vare sig det gäller på arbetsplatsen eller på central nivå, ska respektera varandra och det är så som man kan bygga tillit och förtroende och få en verksamhet att växa”, skriver Camilla Frankelius i ett mejl till tidningen.
Enligt Arbetsvärldens källor rensades Unionenklubbens ledamöter ut. Hur skyddar ni era förtroendevalda från att råka ut för samma sak?
”Den lokala akademikerföreningen har nu valt en styrelse som har en mycket god löpande dialog med Sveriges Ingenjörer och Akavias branschansvariga ombudsmän i aktuella frågor och pågående förändringar”