Arbetsvärlden har kunnat avslöja att samtliga åtta medlemmar av Unionens klubbstyrelse på Klarna idag är borta från företaget, enligt källor på arbetsgivarens initiativ. Åtskilliga före detta anställda med insyn i processen säger att det skett en systematisk ”utrensning”. Enligt dem skedde det på grund av styrelsens fackliga engagemang för förändring och för kollektivavtal.
– Det har alltid gått att se varför folk fick gå från Klarna. I det här fallet är det extremt uppenbart på grund av att de var fackliga representanter och att Klarna inte vill ha dem på en position där de har inflytande. Jag såg en efter en försvinna. Det går inte att säga att de gjorde det på eget initiativ, för det gjorde de inte, säger den tidigare Klarna-anställda ”Robin”.
Men det är en verklighetsbeskrivning som Martin Wästfelt, förhandlingschef på Unionen, inte delar. Hans förklaring till de förtroendevaldas försvinnande, denna gång såväl som 2022 när hälften av styrelsen köptes ut, är organisationsförändringar och outsourcningar på Klarna.
– Det är klart att det alltid är jobbigt att få lämna och kanske extra jobbigt om man också har engagerat sig fackligt. Men det är spelets regler att i Sverige leder och fördelar arbetsgivaren arbetet och det har vi respekterat i vår modell, men så finns det en bortre gräns, ett skydd, om det är föreningsrättskränkning. Men det har vi inte uppfattat att det är, säger han.
Klarna lovade låta klubben fortsätta verka
Sedan 2019 har Unionenklubben på Klarna verkat för ett kollektivavtal. Men i november meddelade företaget att man istället går med i arbetsgivarorganisationen BAO, vilket innebär ett avtal med bland annat Finansförbundet.
Klarna och Unionenklubben
2005 – Klarna Bank AB grundas
2020 september – Unionens lokala klubb bildas på företaget
2022 maj – Vd meddelar att 10 procent av företagets 7000 anställda kommer att sägas upp
2022 juni – Unionen stämmer Klarna i Arbetsdomstolen. De anser att Klarna, genom att inte förhandla med facket om uppsägningarna, brutit mot medbestämmandelagen. Facket kräver 1,3 miljoner kronor i skadestånd.
2022 september – Klarna outsourcar stora delar kundtjänsten
2022:s slut – efter nedskärningar och outsourcing har klubbens styrelse reducerats till fyra personer, men ytterligare lämnar innan årets slut.
2022 december – Unionen lämnar in ytterligare en stämning om mbl-brott.
2023 – Vd Sebastian Siemiatkowski får 16 miljoner i grundlön vilket är en ökning med 64 procent på två år. Hans totala ersättning inklusive bonus och pensionskostnader är 23,6 miljoner, en ökning med 267 procent på två år.
2023 oktober – Unionen och Sveriges Ingenjörer varslar om strejk på Klarna
2023 november – Klarna lovar gå med i arbetsgivarorganisaionen BAO, vilket innebär ett avtal med Finansförbundet, Sveriges Ingenjörer och Akavia. I samma veva accepterar Unionenklubbens ordförande Sen Kanner en individuell överenskommelse om att sluta.
2023 december – trots avtal med Unionen att klubben ska kunna fortsätta verka till dess Finansförbundet tar över, har nu bara två personer i klubbens styrelse anställningen kvar efter att totalt sex ledamöter accepterat en individuell överenskommelse.
2024 februari – Jon-Artur Maddock-Holte kan inte väljas till ordförande för den nya Finansförbundetklubben eftersom han precis accepterat en individuell överenskommelse att lämna. Enbart en styrelsemedlem har ännu arbetet kvar.
2024 mars – samtliga medlemmar i Unionenklubbens styrelse nu har accepterat individuella överenskommelser om att sluta.
2024 april – Finansförbundetklubbens styrelse utses. Bland de valda till tunga poster ingår flera som enligt Arbetsvärldens källor tidigare utmärkt sig som uttalade motståndare till kollektivavtal på Klarna.
Men för att Unionen skulle dra tillbaka den varslade strejken och sina två stämningar för brott mot medbestämmandelagen när personal sades upp, fick Klarna lova att klubben skulle kunna fortsätta verka tills Finansförbundsklubben kunde ta över. Arbetsvärldens granskning har visat att samtliga styrelseledamöter var ute ur företaget innan Finansförbundet kunnat välja förbundsstyrelse. Bland annat för att den tidigare Unionenledamoten Jon-Artur Maddock-Holte köptes ut dagen innan han skulle väljas till ordförande för den nya klubben.
Jag är stolt över det vi har gjort för våra medlemmar.
Den sista händelsen vill inte Martin Wästfelt kommentera. Det är Finansförbundets sak, anser han. Men i ett mejl till Arbetsvärlden framgår att Unionens hållning också är att: ”Klarna har fullföljt det som de åtagit sig att göra.”
– Det vi säkrade upp genom överenskommelsen var dels att det var ett åtagande att gå in i kollektivavtalssystemet, att det blev kollektivavtal, men också att det skulle bli möjligt att verka. Men inte för vissa personer utan som en generell skrivning, säger Martin Wästfelt.
Kan man verka om hela styrelsen försvunnit?
– Då får medlemmarna utse nya förtroendevalda. Det är extremt svårt att driva facklig verksamhet utan att han kollektivavtal i ryggen. Vi har inte fått vara på arbetsplatsen, inte kunna få ha möten. Att arbetsgivaren i en sådan här strid gjort allt för att försvåra det fackliga arbetet är uppenbart, det är uppenbart för alla.
”Gjort så mycket vi kunnat”
Men enligt Arbetsvärldens källor krävde Klarna, för att lova att de skulle teckna kollektivavtal, att klubbens ordförande Sen Kanner skulle uttala sig positivt i ett pressmeddelande och sedan lämna.
– Jag kommer inte kommentera vad Sen har kommit överens om med Klarna.
Enligt våra källor skedde undertecknandet i ordning. Först fick hon signera och sedan Klarna och Unionen. Var det bara en tillfällighet?
– Det ligger i förhandlingens natur att man inte kommenterar och i detalj redogör för hur ett sådant förlopp är. Det kommer jag inte göra.
Har Unionen misslyckats med att skydda sina förtroendevalda?
– Det är tufft att vara förtroendevald. Vi tycker vi har gjort så mycket vi kunnat men självklart kan man alltid fundera på om man kan göra ännu mer. Men jag är stolt över det vi har gjort för våra medlemmar, för våra förtroendevalda och att vi lyckades få till kollektivavtal med det massiva trycket vi lyckades uppbåda.
Hur påverkar det organiseringen när ett fackligt förtroendeuppdrag ökar risken att bli av med jobbet och facket inte kan motverka det?
– Det är klart att det är en försvårande faktor och jag tycker att jag redan har svarat på det. Maktförhållandet är som det är: arbetsgivaren leder och fördelar arbetet. Men vi gör vårt yttersta samtidigt som vi har förhållningssättet att vi respekterar individens önskan.
De före detta styrelseledamöterna har, i likhet med de flesta som lämnar Klarna, undertecknat långtgående avtal om tystnadsplikt. Ingen av dem har velat förklara för Arbetsvärlden hur deras försvinnande gått till. Sen Kanner, som även är förbundsstyrelseledamot i Unionen, nekar även inför denna artikel att kommentera.