Utköpta tilltänkta fackordföranden på Klarna: ”Det var en utrensning” Jon-Artur Maddock-Holte skulle bli ordförande för den nya fackklubben på Klarna, men pressades till att sluta. Foto: Privat, Axel Green, Magnus Hjalmarson Neideman/TT, Skärmavbild

Utköpta tilltänkta fackordföranden på Klarna: ”Det var en utrensning”

Arbetsvärlden granskar Hela Unionen-styrelsen försvann efter att Klarna tecknat kollektivavtal. Nu träder den man som skulle valts till ordförande för nya klubben fram. Och han bekräftar Arbetsvärldens tidigare avslöjande.
17 jun 2024 | 15:05
+1
0
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
2

Arbetsvärlden kunde för två veckor sedan avslöja att det omtag som skulle ske efter att Klarna gick med på kollektivavtal skjöts på framtiden. Sex månader efter att avtalet undertecknats är samtliga i den tidigare klubbstyrelsen borta från företaget, på Klarnas initiativ. Informationen kunde säkras på annat sätt, men de tidigare ledamöterna var alla förtegna. Men nu, i ett reportage i Sveriges Radios program Konflikt, träder den man som skulle valts till ordförande för nya klubben fram. Och han bekräftar.

– Det var en utrensning, säger Jon-Artur Maddock-Holte till SR och fortsätter:

– De kände att vi hade varit besvärliga. Vi hade gjort något företaget inte velat från början och hade fått igenom det med ganska hårda metoder till slut. Det var nog det som gjorde att de ville helt enkelt för bort oss.

Pressades av Klarna att lämna

Det blev visserligen kollektivavtal på Klarna, men inte med Unionen utan Finansförbundet. Men Jon-Artur Maddock-Holte gick över till finansförbundet och var enda kandidat till ordförandeposten i den nya klubben och Arbetsvärlden var i kontakt med honom dagen innan han med all sannolikhet skulle väljas. Men så blir det inte. 

– Det som hände var att valberedningen lade fram ett förslag där kandidaten som var föreslagen har valt att gå vidare till andra uppdrag utanför Klarna, berättar Alexander Canizares Dahlström, ombudsman på Finansförbundet som bistår den nya klubben i Arbetsvärldens granskning. 

Men för SR berättar nu Jon-Artur Maddock-Holte själv vad som föregick att han försvann från företaget, timmar efter att Arbetsvärlden pratade med honom. Veckan innan valet började Klarna sätta press på honom att låta sig bli utköpt, en press som intensifierades och kulminerade med att ”de satte en deadline att jag skulle svara till midnatt” natten  innan ordförandevalet. 

– De började ha möte med mig varje dag. Hur känner du just nu? Vad kan vi göra för att få dig att gå med det här avtalet? Så de satte press på mig dagarna innan jag skulle väljas, säger han till SR. 

Han ger upp. Men det var inte ett lätt beslut. 

– Det kändes som ett svek mot de löften jag hade gett de som jobbade kvar på Klarna. Det är något som jag alltid kommer undra över vad som skulle hänt om jag inte tagit det, säger han till SR.

Till SR bekräftar han också Arbetsvärldens uppgift om att han, som många andra, skrivit under ett avtal som indirekt hotar med rättsliga åtgärder om han talar negativt om Klarna. 

Oro för att nya fackklubben kuppats

Som Arbetsvärlden tidigare rapporterat, skiljer sig Finansförbundets kollektivavtal mot det avtal som Unionen ville att Klarna skulle teckna. En av skillnaderna gäller det fackliga medbestämmandet.

Finansförbundets avtal medger att företaget förhandlar direkt med enskilda medarbetare om inte facket representant aktivt kräver motsatsen. Till tidningen sade då Mikael Hansson, arbetsrättsexpert och docent i vid Uppsala Universitet, att det kan vara ett av skälen att välja detta avtal istället för Unionen

Som Arbetsvärlden berättade i vår granskning har flera anställda som tidigare varit uttalade motståndare till kollektivavtal på Klarna valts in i styrelsen för den nya klubben. Till SR utvecklar Jon-Artur Maddock-Holte de farhågor som hystes redan innan han lämnade om att de i den nya klubben skulle kuppas. Att företagslojala ledamöter skulle, om inte gå företagets ärenden, så åtminstone rapportera till ledningen. 

– Majoriteten av de som sitter i styrelsen nu är de som var aktiva på att inte skulle strejka och inte arbeta för kollektivavtal, säger han till Sveriges Radio.

Avböjer intervju

Den nya klubben vill inte ställa upp för en intervju med SR, men dess nya ordförande skriver i ett mejl till Konflikt: ”jag har bara haft bra upplevelse av och kommunikation med Klarnas ledning. Både innan kollektivavtalet och nu i den nya rollen som ordförande.”

I likhet med Arbetsvärlden, får inte heller Sveriges Radio en intervju med Klarna om det inträffade. Företagets pressperson skickar bara det uttalande han redan skickat till Arbetsvärlden:

Klarna och Unionenklubben

2005 – Klarna Bank AB grundas
2020 september – Unionens lokala klubb bildas på företaget
2022 maj – Vd meddelar att 10 procent  av företagets 7000 anställda kommer att sägas upp
2022 juni – Unionen stämmer Klarna i Arbetsdomstolen. De anser att Klarna, genom att inte förhandla med facket om uppsägningarna, brutit mot medbestämmandelagen. Facket kräver 1,3 miljoner kronor i skadestånd.
2022 september – Klarna outsourcar stora delar kundtjänsten
2022:s slut – efter nedskärningar och outsourcing har klubbens styrelse reducerats till fyra personer, men ytterligare lämnar innan årets slut.
2022 december – Unionen lämnar in ytterligare en stämning om mbl-brott.
2023 – Vd Sebastian Siemiatkowski får 16 miljoner i grundlön vilket är en ökning med 64 procent på två år. Hans totala ersättning inklusive bonus och pensionskostnader är 23,6 miljoner, en ökning med 267 procent på två år.
2023 oktober – Unionen och Sveriges Ingenjörer varslar om strejk på Klarna
2023 november – Klarna lovar gå med i arbetsgivarorganisaionen BAO, vilket innebär ett avtal med Finansförbundet, Sveriges Ingenjörer och Akavia. I samma veva accepterar Unionenklubbens ordförande Sen Kanner en individuell överenskommelse om att sluta.
2023 december – trots avtal med Unionen att klubben ska kunna fortsätta verka till dess Finansförbundet tar över, har nu bara två personer i klubbens styrelse anställningen kvar efter att totalt sex ledamöter accepterat en individuell överenskommelse.
2024 februari – Jon-Artur Maddock-Holte kan inte väljas till ordförande för den nya Finansförbundetklubben eftersom han precis accepterat en individuell överenskommelse att lämna. Enbart en styrelsemedlem har ännu arbetet kvar.
2024 mars – samtliga medlemmar i Unionenklubbens styrelse nu har accepterat individuella överenskommelser om att sluta.
2024 april – Finansförbundetklubbens styrelse utses. Bland de valda till tunga poster ingår flera som enligt Arbetsvärldens källor tidigare utmärkt sig som uttalade motståndare till kollektivavtal på Klarna.

+ Expandera

”Klarna har tecknat kollektivavtal med BAO och Finansförbundet och Saco. Det är vi glada över. Vi ser det som väldigt positivt att ha kunnat träffa ett avtal som kombinerar Klarnas snabbrörlighet med den svenska modellens tydlighet, och som våra medarbetare är nöjda med. Vi har redan implementerat kollektivavtalet i vår organisation och lokala klubbar har bildats.”

Arbetsvärlden har återigen sökt Klarna för en kommentar, men även denna gång avböjer de att intervjuas. Arbetsvärlden har också sökt Finansförbundets nya fackklubbsordförande för en kommentar, men ingen återkommer.  

17 jun 2024 | 15:05

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev