Europaparlamentet sade ja till social pelare Foto: Henrik Montgomery/SCANPIX
Europaparlamentet röstade för en social pelare.

Europaparlamentet sade ja till social pelare

Sociala pelaren Kommissionen kan nu gå vidare med sitt förslag för stärkta fackliga rättigheter.
Gert Lundstedt
19 jan 2017 | 17:33
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Europaparlamentet röstade idag för en europeisk pelare för sociala rättigheter. I sitt yttrande över kommissionens förslag1 ställer sig parlamentet bland annat bakom att alla löntagare garanteras basala rättigheter oavsett anställningsform och kontrakt. Med de tydliga röstsiffrorna 396 för och 180 emot (68 avstod) skickar parlamentet därmed en tydlig signal till kommissionen att gå vidare med sitt förslag om att skapa en social pelare för EU:s medborgare.

Vid debatten i Europaparlamentet sa frågans ansvarige rapportör, Maria João Rodrigues, att många européer idag känner sig otrygga på grund av globalisering, digitalisering och åtstramningspolitik. EU ska därför återigen, tack vare en pelare för sociala rättigheter, bli en skyddssköld; bland annat för de som arbetar i nya anställningsformer. Men pelaren ska även förhindra barnfattigdom och ta fram ett europeiskt socialförsäkringskort med mera.

Även ett socialt protokoll röstades igenom med endast två rösters marginal, rapporterar Europaportalen. Det innebär att parlamentet nu kan driva kravet på att ett socialt protokoll ska skrivas in i EU-fördraget nästa gång EU ändrar i det. Det är tänkt säkra att grundläggande sociala rättigheter juridiskt har företräde framför ekonomiska friheter.

Frågan har varit viktig för socialdemokraterna och Marita Ulvskog(S)  tillsammans med LO:s först vice ordförande, Therese Guovelin i Dagens Industri (18/1) att:

Den socialdemokratiska gruppen kräver att parlamentet ska ställa sig bakom fackföreningsrörelsens krav på att fackliga rättigheter ska stärkas i EUs fördrag, genom ett så kallat socialt protokoll.

Så blev det alltså.

Ursprungsidén om en social pelare lanserades av kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker, som utsåg Allan Larsson till speciell rådgivare. Under 2016 har Allan Larsson åkt Europa runt för att förankra idén om en europeisk pelare för sociala rättigheter hos bland annat regeringar och arbetsmarknadens parter.

Gert Lundstedt
19 jan 2017 | 17:33

Relaterad läsning

Visa artikelns 1 kommentar
Kommentera
  1. Av Sanna Törnqvist 23 jan 2017:

    Det heter inte ”rapportör” på svenska utan ”föredragande”. I övrigt uppskattar jag artikeln!

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev