”En ensam vabbare kan sabba Kustbevakningens operationer” Johan Lindgren är ordförande för förbundet TULL-KUST.

”En ensam vabbare kan sabba Kustbevakningens operationer”

Facklig utveckling Personalbristen på Kustbevakningen gör det omöjligt för myndigheten att fullgöra sina uppdrag i ett förhöjt beredskapsläge. Det menar förbundet TULL-KUST:s ordförande Johan Lindgren. "I dagsläget jobbar så få på myndigheten att om en enda person vid en olycka är hemma sjuk eller vabbar så blir Kustbevakningens båt kvar vid kajen", säger han.
7 apr 2022 | 12:15
+1
0
+1
0
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0

Trots budgettillskott går Kustbevakningen på knäna.

Det är kontentan av den uppdaterade rapporten ”Ett samhällskritiskt uppdrag med omöjliga förutsättningar” som presenterades av förbundet TULL-KUST under torsdagen. Och myndighetens bristande resurser skapar enligt rapporten inte bara svårigheter för Kustbevakningen att uppfylla sina grunduppdrag – miljöräddningstjänst och sjöbevakning – utan gör det praktiskt taget omöjligt för dem att kombinera deras vanliga uppgifter med de som tillkommer under ett förvärrat säkerhetsläge.

Johan Lindgren, ordförande för TULL-KUST, beskriver situationen som akut.

– Kustbevakningen ska som civil myndighet bistå Försvarsmakten i ett förhöjt beredskapsläge, men det går inte ihop om de inte ens har kapacitet för grunduppdraget. För att det här ska vara möjligt behövs minst 200 fler personer i operativ tjänst, och då måste anslagen höjas, säger Johan Lindgren.

Flera försenade utryckningar

Av rapporten framgår det att flera incidenter uppstod i fjol till följd av Kustbevakningens underbemanning, och Johan Lindgren säger att det är ren tur att dessa inte ledde till större konsekvenser än vad som nu var fallet.

– Det tydligaste exemplet är branden på fartyget utanför Göteborgs hamn. Eftersom det inte fanns personal i närheten försenades hela insatsen från Kustbevakningens sida. Flera gånger har liknande saker skett, som när vi hade ett oljeutsläpp i svenska vatten och den båt som egentligen skulle funnits i närheten av platsen då befann sig i Medelhavet på uppdrag av Frontex, säger Johan Lindgren och fortsätter:

– I dagsläget jobbar så få på myndigheten att om en enda person vid en olycka är hemma sjuk eller vabbar så blir Kustbevakningens båt kvar vid kajen.

Budgettillskott var inte tillräckligt

Upplever du att ni får gehör från politikerna i det här läget?

– Efter att vår ursprungliga rapport släpptes förra året började saken debatteras i media och i riksdagen och det ledde ju fram till förstärkningar av anslagen i höstbudgeten. Men de tillskott som vi tilldelades var långt ifrån tillräckliga och vi behöver en långsiktig finansiering av Kustbevakningen för att myndigheten ska kunna utföra sitt samhällsviktiga uppdrag och för att våra medlemmars arbetsmiljö ska kunna tryggas, säger Johan Lindgren och fortsätter:

– Så nu när säkerhetsläget trappats upp hoppas jag att beslutsfattarna tar den här situationen på allvar och gör vad som krävs för att myndigheten ska fungera.

Relaterad läsning

Visa artikelns 1 kommentar
Kommentera
  1. Länkad till från gransfakta.wordpress.com - "Johan Lindgren intervjuas i Arbetsvärlden 8 april 2022: | Gränsfakta.com" 8 apr 2022:
    […] Länk till hela artikeln>> […] - Läs hela texten här

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev