Farligt att motarbeta skyddsombuden i pandemin Diyar Cicek, förbundsstyrelseledamot SSU och Jonas Eriksson, ungdomsansvarig Elektrikerförbundet, om skyddsombuden. Foto: TT

Debatt Farligt att motarbeta skyddsombuden i pandemin

De borgerliga vill inte ge rätt för skyddsombuden att besöka alla arbetsplatser med kollektivavtal. I pandemin innebär detta ett hot mot arbetares hälsa, menar Diyar Cicek, förbundsstyrelseledamot, SSU och Jonas Eriksson, ungdomsansvarig Elektrikerförbundet.
29 apr 2021
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Den svenska högern, inklusive SD, väljer att slå mot de arbetande människor som får vårt samhälle att gå ihop mitt under pandemin. Hundratusentals löntagare i Sverige har varit tvungna att arbeta fysiskt på sin arbetsplats och har inte kunnat ta del av privilegiet att jobba på distans. I samma stund väljer högerpartierna att rösta ner förslag som kan stärka och skydda löntagarna från att bli sjuka i covid-19 på jobbet.

När människor har varit oroliga och rädda, har de som jobbar i handeln, i kollektivtrafiken och i äldreomsorgen slitit för att samhället ska kunna gå ihop även under pandemin. Utan löntagarnas fantastiska arbete hade vi inte kunna få mat på bordet eller kunnat ta oss fram med kollektivtrafiken. Hela samhället skulle stanna utan alla de som inte kunnat jobba hemifrån.

När människor blir tvungna att riskera sitt eget liv och sin egen hälsa för att samhället inte ska fallera, gäller det att samhället visar samma engagemang och lojalitet tillbaka. Regeringen med Socialdemokraterna i spetsen valde därför att lägga fram förslag i riksdagen om att stärka de regionala skyddsombudens position på arbetsmarknaden. Högerpartierna valde att rösta ner förslaget, vilket innebar ett hårt slag mot alla arbetare.

Alla undersköterskor, busschaufförer och elektriker som jobbar och sliter i frontlinjen behöver därför skyddsombud vid sin sida som kan kämpa för deras grundläggande rättigheter.

En av de viktigaste aktörerna för skyddet av löntagarnas arbetsmiljön är skyddsombuden. Deras uppdrag är att identifiera brister i arbetsmiljön samt utveckla arbetsmiljöarbetet på arbetsplatsen. Under pandemin har skyddsombudens roll kommit att bli väldigt viktig då skyddsombuden kan säkerställa att arbetsgivarna formar arbetsuppgifterna på sätt som inte bidrar till en eventuell smittspridningen på arbetsplatsen. Det är därför synnerligen viktigt att skyddsombuden får en stärkt position utifrån arbetsmiljölagen.

Nyheter

Under den mörka tid som vi befinner oss i nu har det rapporterats i media om flera som har dött till följd av att ha insjuknat covid-19 på jobbet. Alla undersköterskor, busschaufförer och elektriker som jobbar och sliter i frontlinjen behöver därför skyddsombud vid sin sida som kan kämpa för deras grundläggande rättigheter. Tryggheten och säkerheten på arbetsplatsen är avgörande för att löntagarna ska kunna komma hem friska till sina familjer.

Att de borgerliga partierna och Sverigedemokraterna väljer att rösta ner förslag som skulle kunna minska smittspridningen på arbetsplatserna i landet är en vedervärdig rysk roulette med löntagarnas liv och hälsa som måste få ett slut.

Diyar Cicek och Jonas Eriksson
Förbundsstyrelseledamot SSU respektive ungdomsansvarig Elektrikerförbundet

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Hämtar fler artiklar