En bra början vore att helt avskaffa las och MBL John Granqvist och Oskar Brusell, MUF arbetsgrupp för jobb och integration, menar att det vore en bra början att helt avskaffa, reformera eller kraftigt skala tillbaka LAS och MBL för att återställa balansen mellan avtalsparterna på den svenska arbetsmarknaden. Foto: Emmelie Hedenström.
Debatt

En bra början vore att helt avskaffa las och MBL

Debatt Lagen om anställningsskydd, LAS, i sin nuvarande form infördes samma år som CD-skivan introducerades och tio år innan en mobil kunde skicka ett SMS. Den svenska arbetsmarknaden är även den förändrad i grunden och står inför nya utmaningar, skriver John Granqvist och Oskar Brusell, Muf.
22 jun 2020 | 05:00
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Moderniseringen av arbetsrätten har legat som underlag för många diskussioner de senaste veckorna. Upphovsmannen till las-utredningen Gudmund Toijer har anklagats för att missförstå direktiven, trots att punkt 20 i Januariöverenskommelsen tydligt efterfrågar en moderniserad arbetsrätt. Lagen om anställningsskydd är i stort behov av en uppdatering, särskilt i det läge som Sverige nu befinner sig i.

Exemplen är många på de gånger las fungerat dåligt för både medarbetare och företag. Bara här i närtid skedde ett uppmärksammat varsel i Norrtälje kommun, där en strateg som arbetade med våld i nära relationer inom organisationen TINK (Trygg i Norrtälje kommun), fick lämna sitt arbete på grund av turordningsreglerna. las blev en stoppkloss och satte käppar i hjulet för planeringen av verksamheten och där arbetsgivaren tvingades tillämpa sist in, först ut-principen, trots att strategens arbetsuppgifter är ett prioriterat område.

Fler skulle komma i jobb om turordningsreglerna avskaffades helt och hållet.

Las kan alltså innebära problem för kommuner, men särskilt problematiskt är det för småföretag. I småföretagen skapas fyra av fem jobb i Sverige. Svårigheterna landar i att undantagsreglerna idag bara gäller två personer på tio anställda. I praktiken leder det till minskad flexibilitet, osäkerhet inför att anställa och klyftor på arbetsmarknaden mellan de som har ett jobb och de som hamnar i utanförskap. Fler skulle komma i jobb om turordningsreglerna avskaffades helt och hållet.

Att frågan om en moderniserad arbetsrätt har aktualiserats är därmed bra. Det har påståtts att en realisering av utredningsunderlaget i sportspråk skulle resultera till ’’10-1 till arbetsgivarna’’. Här försöker man rätta till historiebeskrivningen till sin fördel. Lagar som las och Medbestämmandelagen (MBL) infördes under 70-talet av Socialdemokraterna och gick tvärt emot den svenska modellen. Det var nämligen en politisk justering, just sådant som Saltsjöbadsavtalet 1938 skulle motverka. Balansen har sedan 1930-talet därmed mycket riktigt förskjutits och det har varit till fackens fördel.

Behovet av en mer modern svensk arbetsmarknadspolitik är med andra ord stor. Att helt avskaffa, reformera eller kraftigt skala tillbaka las och MBL är en bra början för att återställa balansen mellan avtalsparterna. Några punkter behöver dock komma tillbaka från originalavtalet för att säkerställa att balansen hålls. Det behöver finnas ett fungerande arbetsorgan som nyttjas när det uppstår en tvist. Det kallades förut för arbetsmarknadsnämnden, men användes alldeles för sällan för att kunna kallats verksam. Ett återinförande av denna eller något av liknande slag hade varit bra för att säkerställa att parterna samarbetar på lika förhållanden och att det finns en opartisk instans dit parterna kan lösa sina meningsskiljaktigheter.

John Granqvist, Oskar Brusell
Muf:s arbetsgrupp för jobb och integration

Relaterad läsning

Visa artikelns 3 kommentarer
Kommentera
  1. Av Tobias 23 jun 2020:

    Ja och när vi ändå är i farten kan vi avskaffa taleförbudet också. Det låter väl bra?

  2. Av Mats J 28 jun 2020:

    Det kan vara en fördel om debattörerna förstår LAS innan man vill avskaffa. Finns det behov av en viss kompetens (kvalifikation) och den inte kan vara kvar p g a turordningen så är det ok att göra avsteg. Detta kan ske utan ök med facket. Ett mycket känt problem i sammanhanget är att företagen inte vågar. Det beror på att de är fega och inte vågar stå upp för sin sakliga åsikt. I värsta fall är de inte ens tillräckligt insatta i verksamheten utan går på hörsägen. Det skramlar om MUF…. ”Tomma tunnor skramlar högst”

  3. Av Maria 1 jul 2020:

    Jag har aldrig förstått detta med att backa 100 år tillbaka i tiden skulle vara samma som att vara modern. Att ge arbetsgivaren full frihet att när som helst avsluta någons anställning utan krav på sakliga argument är knappast utvecklande för vare sig verksamheten eller de anställda. De som ger företagen kommer att drabbas av sämre lönsamhet då de anställda inte törs bidra kritiskt till utvecklingen. Och på vilket sätt skapar otrygga anställningsvillkor fler jobb? Centern lyckades aldrig förklara det i sin valrörelse när man ville sänka lönerna för nyanlända, men MUF kanske kan förklara?

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev