Debatt

”Bättre att satsa på mer generös a-kassa för företagare”

Egenanställning Att använda a-kassereglerna för arbetstagare också för gruppen egenanställda är inte förenligt. I stället bör a-kassereglerna bli mer generösa för företagare och kombinatörer, skriver TCO:s utredare Mats Essemyr i en replik till Egenanställningsföretagens debattartikel från i fredags.
20 jun 2016 | 12:56
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Mats Essemyr, TCO.

Mats Essemyr, TCO.

Egenanställningsföretagarnas intresseorganisation vill ändra reglerna för a-kassan så att egenanställda ska få rätt till a-kassa på samma grund som vanliga arbetstagare. Det är, menar jag, inte rimligt av två skäl.

En vanlig arbetstagare blir arbetslös därför att arbetsgivaren inte har tillräckligt med arbetsuppgifter som måste utföras. Den egenanställda är själv ansvarig för att få fram sina arbetsuppgifter och uppdrag, samt ersättningen för dessa. Därför bör egenanställda behandlas som företagare i arbetslöshetsförsäkringens mening. I annat fall kan såväl den egenanställda som egenanställningsföretaget missbruka arbetslöshetsförsäkringen genom att komma överens om att frivilligt avstå från arbetsuppgifter.

”Däremot är det angeläget att få fram mer generösa a-kasseregler för företagare och kombinatörer. TCO har lagt fram en rad förslag på detta område.”

Däremot är det angeläget att få fram mer generösa a-kasseregler för företagare och kombinatörer. TCO har lagt fram en rad förslag på detta område. Bland annat vill korta vilandetiden för företag från fem till tre år, låta företagare basera sin a-kassa på en anställning som man hade tre år före det att företaget lades ned samt införa en regel om godkänd bisyssla för kombinatörer. Det skulle göra att a-kassan bättre än idag kan stödja företagande och underlätta för entreprenörer.

Mats Essemyr
Utredare/Senior Research Officer TCO

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar