Brittisk domstol: Uberförare ska ses som arbetstagare Arbetstagare, om man jobbar i England och Wales. (AP Photo/Eugene Hoshiko)

Brittisk domstol: Uberförare ska ses som arbetstagare

Uberförare är inte oberoende enmansföretagare utan arbetstagare med rätt till minimilön och betald semester. Det slår brittisk domstol fast i en ny avgörande dom. En svensk domstol skulle troligen döma likadant, enligt expert.
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Londons centrala arbetsdomstol har i en dom från fredagen 28 oktober slagit fast att förare som arbetar för plattformsföretaget Uber ska betraktas som arbetstagare, enligt lag. Förarna har därmed rätt till vad arbetsrättslagstiftningen föreskriver, till exempel minimilön och betald semester. I kontraktet mellan Uber och taxiförarna betraktas förarna i stället som oberoende uppdragstagare, vilket domstolen alltså slår fast är felaktigt.

Domen får betydelse för över 30 000 förare i England och Wales och för tusentals andra som arbetar i plattformsekonomin, enligt fackföreningen GMB som drivit fallet. GMB kommer nu att driva att den avtalade arbetstiden som ska ligga till grund för löner och semester anges till genomsnittsarbetstiden för förarna de senaste 12 veckorna.

Domstolen riktar in sig på att Uber i sin marknadsföring erbjuder transporttjänster med visst innehåll och kvalitet, något som praktiskt förutsätter en kontroll av förarna som går längre än den som ingår i avtalet mellan företaget och förarna.

Kan domen få betydelse för Sverige om till exempel en grupp förare skulle inleda en tvist mot ett plattformsföretag i tingsrätten eller Arbetsdomstolen? TCO:s samhällspolitiska chef Samuel Engblom som doktorerat om egenföretagare och arbetsrätt, menar det.

− Någon som av en brittisk domstol bedöms falla inom begreppet worker, skulle sannolikt bedömas som arbetstagare i Sverige. I synnerhet om Arbetsdomstolen anar ett försök till kringgående av arbetsrätten, säger han till Arbetsvärlden.

Läs mer hos advokatbyrån Leigh Day som drivit fallet.

Om skribenten
Chefredaktör

Relaterad läsning

Visa artikelns 1 kommentar
Kommentera
  1. Länkad till från noden.se - "NODEN TRENDER 44/2016 - Noden" 4 nov 2016:
    […] Brittisk domstol: Uberförare ska betraktas som anställda Uberförare är inte oberoende enmansföretagare utan anställda med rätt till minimilön och betald semester. Det slår brittisk domstol fast i en ny avgörande dom. En svensk domstol skulle troligen döma likadant, enligt expert. / Arbetsvärlden […] - Läs hela texten här

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Hämtar fler artiklar