Från och med 1 januari 2017 gäller nya regler om aktiva åtgärder mot diskriminering. Nu ska arbetsgivare med minst tio anställda göra lönekartläggningar varje år, i stället för var tredje år, av kvinnors och mäns löner och andra villkor.
Samtidigt utökas kraven på arbetsgivare och utbildningsanordnare att arbeta systematiskt med aktiva åtgärder genom att undersöka risker för diskriminering i verksamheten, analysera orsaker, vidta åtgärder och följa upp och utvärdera arbetet. Åtgärderna ska dokumenteras varje år, men det tidigare kravet på göra årliga planer har tagits bort.
Kollektivavtal i nystartsjobb
Fler nya regler gäller för olika arbetsmarknadsåtgärder. Redan den 1 december 2016 utvidgades extratjänster i välfärden från 75 procents arbete till 100 procent och omfattar nu också nyanlända. Från den 1 januari kan enskilda näringsidkare som anställer en första person få ett tillfälligt växa-stöd. Stödet innebär att företagaren endast behöver betala ålderspensionsavgiften på 10,21 procent på lönen under de tolv första månaderna. Sänkningen på arbetsgivaravgiften gäller lön upp till 25 000 kronor.
Från och med den 1 februari i år ska arbetsgivaren som får stöd för nystartsjobb ge lön och villkor enligt kollektivavtal eller i väsentliga delar likvärdiga med kollektivavtal. Samtidigt begränsas tiden för ett nystartsjobb till två år. En ersättningstrappa införs, som innebär att ersättningens storlek påverkas av tiden som den anställde har varit borta från arbetsmarknaden. Arbetsgivare som anställer nyanlända kan dock alltid få en subvention på 2,5 gånger arbetsgivaravgiften.
Den 1 februari höjs också taket något för bidragsgrundad lönekostnad för lönebidraget, från 16 700 till 17 100 kronor.
Komvux för behörighet till högskola och yrkeshögskola
Från och med årsskiftet har införts en rätt att gå komvuxutbildning för att skaffa sig behörighet till utbildning i högskolan på grundnivå eller till utbildning i yrkeshögskolan.
Beloppsgränsen för att kunna göra avdrag för resor till och från arbetet höjs, från 10 000 till 11 000 kronor.
Brytpunkten för statlig skatt på förvärvsinkomster räknas upp med konsumentprisindex, KPI, plus en procentenhet för beskattningsåret 2017. Den nedre skiktgränsen för statlig skatt blir nu 438 900 kronor.
Rut-avdraget utvidgas till att gälla även reparation och underhåll av vitvaror i bostaden och momsen sänks från 25 till 12 procent på reparationer av cyklar, skor, lädervaror, kläder och hushållslinne.