Arbetsvärldens reporter är årets klimatjournalist Arbetsvärldens reporter är Årets klimatjournalist enligt Aftonbladets jury. "För att ha utmärkt sig med särskilda prestationer inom klimatjournalistikens område". Foto: Mikael Feldbaum

Arbetsvärldens reporter är årets klimatjournalist

Journalistik Arbetsvärldens reporter Malin Crona tilldelas tillsammans med sin tidigare Uppdrag Granskning-kollega Lisa Svensson Aftonbladets utmärkelse Årets klimatjournalist. ”Aldrig har en fråga jag granskat fått så stor uppmärksamhet som hur pengarna som skulle återställa våtmarker trollades bort”, säger hon.
28 okt 2022 | 11:09
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Aftonbladet belönar Malin Cronas och Lisa Svensson grävjobb i SVT:s Uppdrag granskning ”Klimatbomben” och ”Klimatbov i ny förpackning”. Reportagen handlar om hur pengar som skulle återställa utdikade våtmarker försvann och hur lobbyister formar myndigheternas språk när det kommer till klimatpåverkande näringsverksamhet.

− Jag har jobbat som grävande journalist i tjugo år men aldrig har en fråga jag granskat fått så stor uppmärksamhet som hur pengarna till att återställa våtmarker trollats bort av svenska politiker, säger Malin Crona.

Nyligen dömdes till exempel aktivister från organisationen Återställ våtmarker för sabotage för att ha limmat fast sig på E4:an.

Sedan oktober 2021 arbetar Malin Crona som reporter på Arbetsvärlden.

Vad gräver du i på Arbetsvärlden?

− Vi har granskat hur LO, TCO:s och Sacos pengar går till investeringar i Kina och Amazon. Vi har också avslöjat hur företag kunde utnyttja pandeminstöden genom rent kriminella upplägg.

Du kallas för Kontoplans-Malin av din medgrävare Lisa Svensson. Vad betyder det?

− Att granska offentlig ekonomi är det roligaste som finns.  Det finns inget vackrare än att få en riktigt snygg kontoplan eller leverantörsreskontra från valfri kommun eller myndighet.

Hur borde fackföreningsrörelsen ta sig an klimatfrågan?

− Det finns så mycket facket kan göra. Att slåss för ett klimatsmart reseavdrag, rätten att ha ett arbete som bidrar till ett hållbart samhälle och att ställa krav på arbetsgivarna att inte bara ge sina anställda en dräglig arbetsmiljö utan också möjlighet att bidra till att vi har en planet kvar att bo på.

Se programmet Klimatbomben

Se programmet Klimatbov i ny förpackning

28 okt 2022 | 11:09
Om skribenten
Chefredaktör

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar