Arbetskraftsinvandrare har högre inkomster än infödda Forskare har studerat arbetskraftsinvandrare under 2000-talet. De flesta klarar sig bra, tjänar mer än snittet av de som redan jobbar här. Men en av fem har ingen försörjning alls. Foto: Dan Hansson/SCANPIX Code: 30062

Arbetskraftsinvandrare har högre inkomster än infödda

Arbetskraftsinvandring De flesta som kommer till Sverige för att jobba gör också det, och tjänar i snitt mer än den som redan jobbar här. Men var femte saknar helt inkomst. Det vill säga får inte heller bidrag.
14 okt 2024 | 12:00
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Det var 2008 som den statliga arbetsmarknadsprövningen slopades.

Fram tills dess hade människor som kom från länder utanför EU och ville jobba här prövats mot behovet av just den arbetskraften på svensk arbetsmarknad, av Arbetsmarknadsstyrelsen (AMS) som inte finns längre.

Reformen innebar att från och med nu skulle i stället arbetsgivarens behov styra mer.

Nu har forskare vid IFAU (Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering) och Stockholms universitet granskat hur det har gått för de som har kommit hit för att arbeta under de här dryga 15 åren.

Forskningen bygger på data om personer som varit folkbokförda här mellan 2000 och 2023.

För folkbokföring krävs att man varit här ett år. Den som vistas i landet kortare än så är alltså inte med undersökningen.

”Betydligt högre förvärvsinkomster”

Forskarna kan slå fast att majoriteten är framgångsrika och har ”betydligt högre förvärvsinkomster än kärnarbetskraften”. Arbetskraftsinvandrare tjänar mer helt enkelt.

De flesta är verksamma i storstäder, särskilt i Stockholms län. ”Företagstjänster” och ”hotell- och restaurangverksamhet” var särskilt vanliga branscher att jobba i.

En femtedel saknar inkomster

Men så finns en grupp, en femtedel av de som ryms i datan, som helt saknar inkomst.

Hur de försörjer har inte forskarna kunnat kartlägga. De som ingår i den femtedelen får inte heller något bidrag i någon större utsträckning.

En man med kort hår och skägg är klädd i en ljusgrå kostymjacka och en blårandig skjorta. Han står framför en vanlig vit gardinbakgrund.
Erik Sjödin

– Det mest överraskande fyndet är att en så pass stor andel av de som kommit hit för att arbeta inte har några synliga inkomster, säger forskaren Erik Sjödin vid Institutet för social forskning vid Stockholms universitet till forskning.se.

Han anser att Sverige behöver mer tillförlitlig kontroll och uppföljning av arbetskraftsinvandringen.

– Regleringen är designad för att möta behovet av arbetskraft och möjliggöra försörjning. Men när en så stor del av arbetskraftsinvandrarna står utan inkomst, måste vi ställa oss frågan om systemet verkligen fungerar som det är tänkt.

14 okt 2024 | 12:00

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev