Rekordmånga företag hittar inte rätt arbetskraft Maria Mindhammar är generaldirektör för Arbetsförmedlingen. Som nu spår högre arbetslöshet samtidigt som arbetsgivare skriker efter arbetskraft.

Rekordmånga företag hittar inte rätt arbetskraft

Arbetsmarknad Arbetslösheten väntas öka de närmaste två åren. Samtidigt skriker vissa arbetsgivare efter rätt personal. Det visar Arbetsförmedlingens prognos för de kommande åren.
+1
0
+1
0
+1
0
+1
1
+1
0
+1
0

Lågkonjunktur, högsta inflationen på 30 år, ökade varsel, svag tillväxt, krig.

Det är dystra mantran som skvalpar i bakgrunden för den prognos Arbetsförmedlingen presenterar i dag, onsdag, om hur arbetsmarknaden kommer se ut under de kommande två åren.

Varsel om uppsägningar ökar

Antalet varsel om uppsägningar som kommit in till myndigheten, det vill säga en varning om att man eventuellt kommer att säga upp, har legat på 5 000 under både oktober och november.

Det är ett rejält hopp från tidigare månader då de legat på cirka 2 000.

– Det är en tidig signal om en försämrad konjunktur. Även om man ska komma ihåg att det inte måste leda till uppsägningar, säger Anders Ljungberg, chef för Arbetsförmedlingens analysavdelning under en presskonferens.

En tredjedel av de offentliga arbetsgivare har sänkt kraven på utbildning.

Anders Ljungberg, Arbetsförmedlingen

Och det är framför allt inom handel, hotell- och restaurang samt kultursektorn som det redan ser tufft ut.

4 av 10 privata arbetsgivare ser brist på arbetskraft

Samtidigt svarar rekordmånga privata arbetsgivare att de ser en brist på arbetskraft. 4 av 10 har uppgett det, vilket är den högsta siffra Arbetsförmedlingen fått sedan de började mäta på det här sättet 2007.

– Häften av de som upplever en brist har heller inte lyckats rekrytera. Det vanligaste är man då sänker kraven på utbildning och arbetslivserfarenhet.

Offentliga arbetsgivare sänker kraven

Inom offentlig sektor svarar 6 av 10 arbetsgivare att det råder brist på arbetskraft.

– Även där har vi en historiskt hög siffra vilket får konsekvenser för verksamheterna. En tredjedel av de offentliga arbetsgivare har sänkt kraven på utbildning, säger Anders Ljungberg

Den obalans som redan finns på arbetsmarknaden kommer att blir större de närmaste åren, spår myndigheten.

Arbetslösheten spås öka

Arbetslösheten ligger just nu på 6,6 procent. Den kommer att öka som en följd av lågkonjunktur, vilket Arbetsförmedlingen tror kommer börja under andra kvartalet nästa år.

Myndigheten spår att den då stiger till 6,9 procent.

– De som står längst från arbetsmarknaden får det svårast. De kommer ännu längre bort. Utbildningen är det viktigaste, det vet vi sedan tidigare. Det vet vi nu, säger Maria Mindhammar, generaldirektör för Arbetsförmedlingen.

I underlaget finns statistik fram till och med den 7 december.

Och frågorna om arbetskraft har ställts till 16 500 arbetsgivare.

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Hämtar fler artiklar