Arbetsvärlden om Miljöpartiet Leila Ali Elmi, arbetsmarknadspolitisk talesperson (MP), Per Bolund, språkrör (MP), Märta Stenevi, språkrör (MP) och Janine Alm Ericson, finanspolitisk talesperson (MP)Foto: Henrik Montgomery/TT/ Pontus Lundahl/TT/ Marc Femenia/TT

Tema Arbetsvärlden om Miljöpartiet

Val 2022 Får vi se Miljöpartiet i riksdagen efter valet? Här samlar vi alla artiklar om Miljöpartiet och valet 2022.

Miljöpartiet bildades 1981 och har sina rötter i miljörörelsen och fredsrörelsen. Partiet bildades som en reaktion på bland annat kärnkraftsomröstningen 1980.

Miljöpartiet har två språkrör. Per Bolund sedan den 4 maj 2019 och Märta Stenevi sedan den 31 januari 2021.

I riksdagsvalet 2018 fick Miljöpartiet 4,41% av rösterna. Efter valet bildade de regering tillsammans med Socialdemokraterna, men valde att hoppa av regeringssamarbetet den 24 november 2021 efter att regeringens budget fallit i riksdagen.

En viktig arbetsmarknadspolitisk fråga för Miljöpartiet är så kallad utvecklingstid som innebär att anställda ska kunna ta ledigt från sitt nuvarande jobb och för utveckla nya kompetenser genom till exempel utbildning eller att starta företag. Det kallades tidigare för friår.

#miljöpartiet

9 feb 2022
Kommentera
Kommentera

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Nyheter
De viktigaste nyheterna två gånger i veckan