Tre av fyra EU-länder har minimilöner

Lönenivåer Lagstadgade minimilöner finns i flertalet EU-länder. Men nivåerna varierar stort, vilket beror på att de allmänna lönenivåerna är väldigt olika.
Lennart Frykskog
17 feb 2015 | 15:38
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Tre av fyra EU-länder har lagstadgade minimilöner. Högst är den i Luxemburg (18 300 kronor i månaden) och lägst är den i Bulgarien (1 660 kronor). Det här framgår av Medlingsinstitutets årsrapport, vars uppgifter i sin tur bygger på statistik från EU:s statistikbyrå Eurostat. 21 av EU:s 28 medlemsländer har nationella minimilöner. Till dessa hör dock inte de nordiska länderna, i vilka man förlitar sig på kollektivavtalens höga täckningsgrad och normerande kraft.

Varken fack eller arbetsgivare i Norden vill reglera minimilönerna i lag. Lönefrågorna är parternas ansvar, inte staten, anser de nordiska facken, som också befarar att en minimilön kan bli ett tak i stället för ett golv.
I övriga Europa, där kollektivavtalen har svagare täckning, är det däremot vanligt att facken vill hålla uppe lönenivån via lagstiftning, som ett skydd mot lönedumpning.

Att det rikaste landet i EU, Luxemburg, har den högsta minimilönen är kanske inte förvånande. En minimilön på cirka 18 300 kronor motsvarar dock enbart lite mindre än hälften av en medellön i landet.
Rika länder är dyra länder. Räknar man om Luxemburgs minimilön i jämförelsemåttet köpkraftspariteter (PPP eller Purchasing Power Parity) motsvarar köpkraften cirka 15 000 kronor i månaden. I det fattigare Bulgarien motsvarar minimilönen en köpkraft på cirka 3 000.

I de 21 EU-länder som har nationell minimilön motsvarar den i regel lite mindre än hälften av en medellön. I Spanien och Tjeckien ligger den dock bara på en tredjedel av medellönen. Ännu lägre ligger den i USA, där dock president Barack Obama gärna skulle vilja se en höjning.

Frågan om minimilön kan växa i omfattning i Europa framöver. I EU:s “stormakt” Tyskland infördes den 1 januari en minimilön på 8,50 euro i timmen, motsvarande en månadslön på över 13 500 kronor. EU-kommissionens nye president Jean-Claude Juncker har åtminstone tidigare uttryckt sig positivt om tanken på på en europeisk minimilön, uttryckt som relativ andel av den nationella lönenivån. Kanske kommer frågan också upp till diskussion på Europafackets kongress i höst.

Ytterst få löntagare i Sverige lär i dag tjäna mindre än hälften av en medel- eller medianlön. Avtalen medger inte så låga löner. Snittlönen uppgick 2013 till 30 600 kronor, enligt officiell statistik. Under fjolåret lär den ha uppgått till cirka 31 500 kronor, beräknat på att lönerna ökade med 3 procent. Hälften av detta motsvarar drygt 15 000 kronor således.
I det största TCO-förbundet Unionens avtal ligger i stort sett alla lägstlönerna för de yngsta, de som fyllt 18 år, över 16 000 kronor.

Lennart Frykskog

/ Kontakta skribenten

17 feb 2015 | 15:38

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev