TCO ryter ifrån om arbetskraftsinvandring Sverige behöver arbetskraftsinvandring inte bara i bristyrken, enligt TCO. Foto: Marcus Ericsson / TT

TCO ryter ifrån om arbetskraftsinvandring

Arbetskraftsinvandring LO blandar ihop olika typer av invandring och förvirrar debatten om invandringspolitik med sitt debattinlägg i DN. Det menar TCO som försvarar arbetskraftsinvandring inte bara till bristyrken.
16 dec 2016 | 17:21
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

LO varnar i ett debattinlägg i DN på onsdagen för ett system som gynnar arbetsgivare som vill dumpa löner – och understryker att Sverige behöver ett system som styr arbetskraftsinvandringen till bristyrken. I samma veva nämns siffran för Sveriges asylinvandring 2015: 160 000 personer.

En mycket olycklig sammanblandning av frågor, enligt TCO som ryter ifrån i en replik till debattartikeln på torsdagen.

LO gör sig skyldiga till att förvirra debatten, enligt Samuel Engblom, samhällspolitisk chef på TCO. Resultatet blir att man söker efter fel lösningar.

Samuel Engblom, TCO.

Samuel Engblom, TCO.

– Det är viktigt att man håller isär olika typer av migration. Att man förstår att asylinvandring är en sak, arbetskraftsinvandring en annan sak, fri rörlighet inom EU en tredje sak, utstationering inom EU en fjärde sak, säger Samuel Engblom.

Han påpekar att arbetskraftsinvandringen utgör en ytterst liten del av invandringen till Sverige.

– Det är 20 000 personer ungefär, enligt Riksrevisionen, som har arbetstillstånd idag, säger Samuel Engblom.

Av dessa är det också en övervägande del som redan idag återfinns just inom bristyrken.

– Där är det så att, också enligt Riksrevisionen, 60 procent finns inom bristyrken, 50 procent som är högutbildade. Gruppen som finns inom lägre eller medelkvalificerade yrken där det finns ett stort överskott i Sverige, den är 20 procent, då handlar det om 4000 personer i arbetskraften – att ställa i relation till att det är 5 miljoner människor som är sysselsatta i Sverige så det är en väldigt liten grupp.

Det är viktigt att man håller isär olika typer av migration.

Dessutom behöver Sverige arbetskraftsinvandring inte bara till bristyrken. Med globaliseringen följer global konkurrens – och svenska företag kan behöva söka sig utanför EU för att hitta den bästa kompetensen.

Stryps den tillförseln av kompetens så kan det hämma svenska företag – och skrämma bort dem från landet, enligt Samuel Engblom.

– Det handlar inte bara om att rekrytera inom bristyrken. Arbetskraftsinvandringen handlar om att möta företagens kompetensbehov på nyckelområden, säger han.

Svenska villkor är kärnfrågan

Han tar också upp ett exempel med företagare som vill anställa en specifik person för att expandera sin verksamhet, till exempel för att öppna en restaurang, och menar att det också är en form av arbetskraftsinvandring som Sverige behöver.

– Om en person har möjlighet att komma till Sverige och få ett jobb med schysst lön och försäkringar och övriga villkor i nivå med kollektivavtal, varför ska den personen inte få komma? Jag kan inte hitta fackliga argument för att den personen inte skulle få komma till Sverige, säger Samuel Engblom.

– Det viktiga här är just villkorsfrågan: man får bara arbetstillstånd om lön, försäkringar och övriga villkor är i nivå med svenska kollektivavtal. Det handlar om att se till att den regeln följs.

Öppen arbetskraftsinvandring, med villkor i nivå med kollektivavtal, ser han som en förutsättning för att Sverige ska vara attraktivt för företag att placera nyckelverksamheter i.

– Det viktiga är att säkra villkoren, inte att reglera tillträdet till den svenska arbetsmarknaden på andra sätt, säger Samuel Engblom.

 

16 dec 2016 | 17:21

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev