Riksdagen: Utred utvisningar på grund av arbetsgivarnas misstag Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) uppmanas utreda mer. Foto: Christine Olsson/TT.

Riksdagen: Utred utvisningar på grund av arbetsgivarnas misstag

Arbetskraftsinvandring Riksdagen vill att de arbetskraftsinvandrare som har jobb med seriösa arbetsgivare, men hotas av utvisning på grund av misstag, ska få stanna.
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Surin Tami arbetade som kock, Sergiu Tanurcov som fotbollstränare och Danyar Mohammed som pizzabagare. Trots att de hade jobb och bostad hotades de och flera andra i år av utvisning från Sverige, eftersom de för flera år sedan tjänade för lite pengar, enligt reglerna. De är bara några av de fall som skapat rubriker och upplevts som orättvisa.

I morgon uppmanar därför riksdagen regeringen att utreda om reglerna kan göras om för den här gruppen arbetskraftsinvandrare.

I dag pågår en utredning om hur utnyttjande av arbetskraftsinvandrare ska kunna förhindras. Det är riksdagens socialförsäkringsutskott som nu uppmanar regeringen att göra ett tilläggsdirektiv till den pågående utredningen. Tilläggsdirektivet ska undersöka hur stort problemet med arbetskraftsinvandrare som nekas arbetstillstånd eller förlängning av arbets- och uppehållstillstånd på grund av mindre misstag av seriösa arbetsgivare är. Utredningen uppmanas också undersöka om nuvarande regler har fått alltför långtgående konsekvenser, samt komma med förslag om åtgärder.

Om skribenten
Chefredaktör

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Hämtar fler artiklar