”Sverige rankas fortfarande som ett av världens bästa länder” Kampen om Sverigebilden blir än starkare under ett valår. Men enligt alla rankingar är Sverige fortfarande ett av världens bästa länder att leva i, enligt en färsk rapport från Futurion och professor Jesper Strömbäck. Foto: Hasse Holmberg, Scanpix Sweden respektive TT. Kollage.

”Sverige rankas fortfarande som ett av världens bästa länder”

Sverigebilden Många upplever att Sverige är på väg åt fel håll. Men är upplevelsen befogad? Nej, menar journalistikprofessor Jesper Strömbäck, som har tittat på hur Sverige ligger till i en rad internationella rankningar. "Sverige är ett av världens bästa länder", konstaterar han. Visst har vi problem, men politiker och andra sprider medvetet missvisande och felaktig information.
5 maj 2022 | 11:49
+1
4
+1
3
+1
1
+1
0
+1
1
+1
4

Valrörelsen växlar upp, likaså kampen om vems Sverigebild som är sann. Vi har redan fått flera debatter i år om vart Sverige är på väg, den senaste efter upploppen och angreppen på polisen i några svenska städer som reaktion på dansken Rasmus Paludans koranbränningar.

Jesper Strömbäck, professor i journalistik vid Göteborgs universitet. Foto: Johan Wingborg.

För fem år sedan kom Jesper Strömbäck, professor i journalistik och politisk kommunikation vid Göteborgs universitet, med en rapport åt Futurion om hur Sverige rankas i närmare 40 internationella index och rankingar. Kartläggningen visade att Sverige är ett av världens bästa länder att leva i.

Rankas lika högt som för fem år sedan

Nu, precis i valrörelsens linda 2022, kommer han med en uppföljning, Bortom kampen om verklighetsbilden – Sverige i en internationell jämförelse, som visar att Sverige rankas minst lika högt i dag.

Den nya rapporten bygger på en genomgång av nära 50 internationella index och rankningar, och visar att Sverige regelmässigt rankas som ett av världens tio främsta länder, i sex rankningar det bästa landet i världen (se mer i tabellen längst ner).

Varför är frågan om Sverigebilden viktig?

– Den är viktig både nationellt och internationellt – bilden påverkar åsikter och i förlängningen hur man röstar. Tror man att vi står inför en systemkollaps så påverkar det hur man röstar. Internationellt används också Sverige som slagträ i debatten, och då är det viktigt även där vilken bild som ges.

Påverkas Sverigebilden i debatten mer under ett valår?

– Ja, ända sedan den så kallade flyktingvågen är det vanligt att framställa Sverige som ett land med väldigt stora problem eller som ett land nära systemkollaps. En del påstår till och med att det pågår låggradigt inbördeskrig. Under ett valår intensifieras kampen om verklighetsbilden ännu mer.

Svårare nå kompromisser

Under ett seminarium som nyligen hölls av Futurion konstaterade Jesper Strömbäck att den politiska debatten allt mer handlar om verklighetsbeskrivningarna, snarare än om vad politikerna vill göra. Något som enligt honom öppnar för strategiska gestaltningar – det vill säga att välja vissa fakta framför andra.

– Det är naturligt att göra så i politiken men är förknippat med en rad olika risker, sade han då. Selektivt användande av forskning och fakta ökar risken för desinformation, vilket ger felaktiga bilder av verkligheten. Det ökar också risken för mer polarisering och politiska låsningar.

När debatten handlar om verklighetsbilden i stället för om åsikter, hamnar fokus på vem som har rätt eller fel och skymmer debatten om politikens innehåll.

– Att nå politiska kompromisser blir svårare. Och i det läget vi har i dag, vet vi att inget parti kan styra utan kompromisser med andra.

Det går ju att se att det är ”information” som riksdagsledamöterna rimligen måste veta inte stämmer

Jesper Strömbäck följer olika riksdagsledamöter i sociala medier, och menar att vissa av dem oftare sprider uppgifter som uppenbart inte stämmer.

– Det går ju att se att det är ”information” som riksdagsledamöterna rimligen måste veta inte stämmer. Och då är det en avsikt att desinformera, menar han. Sedan delas det vidare på sociala medier av andra, ibland i god tro. Om ett budskap stämmer med det man redan tror, ökar sannolikheten att man tror att det är sant.

Har du några konkreta exempel där politiker medvetet har spridit falsk eller missvisande information?

– Ja. Det mest entydiga är när ett flertal moderater, sverigedemokrater och andra nyligen retweetade en lista från Forbes.com – där man inte är alls lika noggrann med faktagranskning som i tidningen – där man listade de farligaste länderna för kvinnliga resenärer. Sverige kom på andra plats. Listan baserades på någon icke vetenskaplig undersökning av bland annat hur vanligt det var att kvinnor anmälde sexuella brott.

– Bland annat moderater delade den, men de måste ju veta att Sverige inte alls är ett av de farligaste länderna och att lagstiftningen skiljer sig kraftigt mellan länder när det gäller bland annat sexuella brott.

Hur ska man bemöta den här utvecklingen?

– Det är viktigt att som forskare lyfta fram vad forskningen visar, antingen proaktivt med en rapport, eller genom att gå in i debatten. Det är också viktigt att medierna ställer politiker och andra till svars. Och att ledarskribenter inte sprider felaktig och missvisande information vidare.

De som gynnas av resultatet gillar den, andra ogillar.

Jesper Strömbäck berättar att han har fått många och skiftande reaktioner på rapporten.

– Den dissas av delar från den politiska högern, och gillas av politiker från mitten till vänster. Många hävdar också utan grund att den bild som rapporten ger helt enkelt inte stämmer. Ett generellt mönster är att de som gynnas av slutsatserna gillar den, andra ogillar.

Det illustrerar den politiska logiken att vi vill ta åt oss av det som är bra och som ger stöd åt vad vi redan tycker

Till saken hör att när Jesper Strömbäck gjorde en liknande genomgång under alliansregeringens tid, kom det positiva reaktioner från personer som sympatiserade med allianspartierna och kritik från de som sympatiserade med oppositionen.

– Det illustrerar den politiska logiken att vi vill ta åt oss av det som är bra och som ger stöd åt vad vi redan tycker eller de partier som vi sympatiserar med. Samtidigt är det viktigt att komma ihåg det faktum att Sverige räknas som ett av världens främsta länder är ett resultat av den samlade politiken under decennier. För den bär alla partier som suttit i regeringen och haft inflytande ett ansvar, oavsett om det handlar om partier till vänster eller höger.

Både S-regeringen och Alliansen har haft kravaller

Vi lider av närsynthet i den politiska debatten, säger han.

– Som efter kravallerna nyligen, då dyker det upp krav på att Morgan Johansson ska avgå. Men vid Husbykravallerna (2013, då en polis dödades och även de kravallerna spreds till ett antal städer, reds anm) var det Alliansen som styrde. Många samhällsfenomen kommer och går.

Hur ska vi undvika risken att även de som vill vara nyanserade måste skriva allt i svart-vitt för att höras i debatten?

– Det är ett grundläggande strukturproblem, och särskilt aktuellt under ett valår. Men jag tror att ska man vinna långsiktigt förtroende ska man inte skrika högst. Man vinner på att vara nyanserad, kanske inte kortsiktigt men långsiktigt.

jag tror att ska man vinna långsiktigt förtroende ska man inte skrika högst. Man vinner på att vara nyanserad

Själv har Jesper Strömbäck svårt att se något parti just nu som jobbar mer långsiktigt på det sättet, alla fokuserar på problem. Människan behöver hopp också. Och han tror att det finns utrymme att måla upp en mer positiv politik.

– Att det ser ut som det gör är heller ingen automatisk utveckling, det är ett resultat av vad både politiker och journalister gör och vad vi medborgare belönar. Nu är det som om alla tror att man måste gapa högt, att man måste vara vass för att höras. Men då får man en nedåtgående spiral. Det krävs att någon har integritet, belönar det vi säger att vi vill ha: mer saklighet och mindre käbbel. Då måste vi visa det i handling också. Men det är inte lätt att åstadkomma en förändring av hur debatten förs.

Exempel på hur man bygger på förtroende

Han lyfter fram ett intressant exempel på sociala medier: Skolinkvisitionen på Twitter. Bakom står Marcus Larsson, lärare och en av grundarna till tankesmedjan Balans.

– Han har inte byggt förtroendet och framgången på att vara gaphals, utan underbygger hela tiden sina påståenden med fakta.

– Det viktigaste är att det finns åsikter, och det finns fakta. Fakta är att Sverige regelmässigt rankas som ett av världens bästa länder. Sedan innebär det inte att Sverige saknar problem, men ska de lösas krävs en saklig debatt grundad på fakta.

Sveriges rankningar

Index                                   Placering                 År              Antal länder

Democracy Index                     4                       2021                 167

Freedom in the World             1                       2022                 210

Human Freedom Index           9                       2021                 165

World Press Freedom              3                       2021                 180

Rule of Law Index                    4                        2021                 139

Corruption Perceptions Ind    4                        2021                 180

Global Corruption Index         5                        2021                 196

Global Peace Index                  15                       2021                 163

Fragile States Index                  8                        2021                 179

Human Development Index    7                       2020                 189

Gender Inequality Index          3                       2020                 189

Gender Gap Index                      5                       2021                 156

Gender Equality Index              1                       2021                   27

Women, Peace and Sec. Ind.     7                      2021                 170

Euro Health Consumer Ind.       8                     2018                   35

Social Progress Index                  7                     2021                  168

Social Justice Index                      5                     2019                   41

Human Capital Index                  3                     2020                 174

Better Life Index                          8                      2020                  40

Inclusive Development Index   6                      2018                 103

Kids Rights Index                          4                     2021                 182

Global Compet. Index                   8                    2019                  141

World Compet. Ranking               2                    2021                   64

World Dig. Compet. Ranking       3                    2021                   64

Ease of Doing Business                10                   2020                 190

Global Innovation Index               2                    2021                 132

European Innov Scoreboard        1                    2021                  27

Network Readiness Index             2                    2021                 130

Digital Econ. and Soc. Index         3                    2021                   27

ICT Development Index                11                   2017                 176

Global Entrepreneurship Index  10                  2019                  137

International Prop. Rights Index13                  2021                  129

Econ. Freedom of the World        37                 2021                  165

Index of Economic Freedom        11                 2022                  177

Intern. Tax Compet. Index             8                  2021                   37

Travel&Tourism Compet. Index  22                 2019                  140

Global Talent Compet. Index         5                  2021                  134

World Talent Ranking                    2                   2021                   64

Environmental Perf. Index            8                   2020                 180

Sustainable Dev. Goals Index        2                   2021                 165

Climate Change Perf. Index           2                   2022                  60

Energy Architect. Perf. Index        3                   2017                 127

Global Food Security Index          13                  2021                  113

Global Health Security Index       10                  2021                 195

Global Sust. Compet. Index            1                    2021                180

Legatum Prosperity Index             3                    2021                 167

Good Country Index                        1                    2020                 149

Commitment to Dev. Index            1                     2021                 40

5 maj 2022 | 11:49
Om skribenten
Tf chefredaktör

Relaterad läsning

Visa artikelns 9 kommentarer
Kommentera
  1. Länkad till från aktualisieren.live - "Susanne Nyström: Se hit moderater – ni behöver inte vara ett parti för gnällspikar - Aktualisieren" 4 jul 2022:
    […] är synd, för som journalistikprofessor Jesper Strömbäck, författare till rapporten ”Bortom kampen om verklighetsbilden”, påpekar är topplaceringen […] - Läs hela texten här
  2. Länkad till från ameise.live - "Susanne Nyström: Se hit moderater – ni behöver inte vara ett parti för gnällspikar - Ameise live" 4 jul 2022:
    […] är synd, för som journalistikprofessor Jesper Strömbäck, författare till rapporten ”Bortom kampen om verklighetsbilden”, påpekar är topplaceringen […] - Läs hela texten här
  3. Länkad till från worksheetfit.com - "Susanne Nyström: Se hit moderater – ni behöver inte vara ett parti för gnällspikar - Worksheet Fit" 4 jul 2022:
    […] är synd, för som journalistikprofessor Jesper Strömbäck, författare till rapporten ”Bortom kampen om verklighetsbilden”, påpekar är topplaceringen […] - Läs hela texten här
  4. Länkad till från detag.live - "Susanne Nyström: Se hit moderater – ni behöver inte vara ett parti för gnällspikar - Detag" 4 jul 2022:
    […] är synd, för som journalistikprofessor Jesper Strömbäck, författare till rapporten ”Bortom kampen om verklighetsbilden”, påpekar är topplaceringen […] - Läs hela texten här
  5. Länkad till från susanolive.com - "Susanne Nyström: Under valrörelsen är det lätt att tro att vi bor i världens sämsta land - Susanolive" 10 sep 2022:
    […] har vi förmånen att bo i en av de bästa. Det klargörs i journalistikprofessor Jesper Strömbäcks genomgång av nästan 50 internationella index och […] - Läs hela texten här
  6. Länkad till från aktualisieren.live - "Susanne Nyström: Under valrörelsen är det lätt att tro att vi bor i världens sämsta land - Aktualisieren" 10 sep 2022:
    […] har vi förmånen att bo i en av de bästa. Det klargörs i journalistikprofessor Jesper Strömbäcks genomgång av nästan 50 internationella index och […] - Läs hela texten här
  7. Länkad till från ameise.live - "Susanne Nyström: Under valrörelsen är det lätt att tro att vi bor i världens sämsta land - Ameise live" 10 sep 2022:
    […] har vi förmånen att bo i en av de bästa. Det klargörs i journalistikprofessor Jesper Strömbäcks genomgång av nästan 50 internationella index och […] - Läs hela texten här
  8. Länkad till från detag.live - "Susanne Nyström: Under valrörelsen är det lätt att tro att vi bor i världens sämsta land - Detag" 10 sep 2022:
    […] har vi förmånen att bo i en av de bästa. Det klargörs i journalistikprofessor Jesper Strömbäcks genomgång av nästan 50 internationella index och […] - Läs hela texten här
  9. Länkad till från lyktalive.com - "Susanne Nyström: Under valrörelsen är det lätt att tro att vi bor i världens sämsta land - Lyktalive" 10 sep 2022:
    […] har vi förmånen att bo i en av de bästa. Det klargörs i journalistikprofessor Jesper Strömbäcks genomgång av nästan 50 internationella index och […] - Läs hela texten här

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev