Ung väderpresentatör vill påminna om mänsklighetens snara utplåning Ett kraftigt regnoväder drog in över södra Sverige på tisdagen. Foto: Johan Nilsson / TT
Satir

Ung väderpresentatör vill påminna om mänsklighetens snara utplåning

Satir En ung meteorolog lämnade kommersiell väderrapportering redan 2009 och kallar det en "förljugen cirkus". Men hans råa och kraftfulla väderprognos har i efterhand blivit stilbildande.
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Den 17 juli 2009 bjöd på solsken i större delen av Västernorrland. Torka och brandrisk i de södra delarna och risk för regn framåt kvällen längre norrut. 20-25 grader. Ett vanligt högsommarväder, med andra ord.

Men det är inte själva vädret utan hur den unge semestervikarierande meteorologen Aeolus Storm (som egentligen heter Jens Wiik) framförde prognosen som har gått till historien.

– Jag har aldrig upplevt något så hudlöst och omtumlande framför en väderkarta, säger klimatforskaren Siri Vindby, 24, som under sin praktik på SMHI i Norrköping 2020 såg Aeolus Storms mytomspunna väderprognos för första gången. En prognos som aldrig kom att sändas på grund av ett tillfälligt avbrott mellan sändningscentralen i Stockholm och studion i Gävle.

Men inspelningen har bevarats och kopierats otaliga gånger och cirkulerat bland unga meteorologer som inte känner sig hemma i dagens tillrättalagda och kommersiella väderrapportering.

Blödande och med kajalen rinnande över ansiktet lämnar Aeolus Storm tv-studion för att aldrig återvända till mainstreammedias väderrapportering.

En jobbig värld har sett materialet som kan beskrivas som allt annat än publikfriande.

Storm inleder sin prognos med att stå med ryggen vänd mot kameran medan han sammanbitet mumlar fram dygnets observationer med sitt långa, svettiga hår i ansiktet. När han kommer fram till Norra Kvarken och Bottenviken har vädermannen gått ner på knä framför väderkartan och väderutsikterna övergått till ett hotfullt mässande.

Innan prognosen är slut har han slitit av sig skjortan och karvat in symbolen för klass 3-varning i bröstet med en avbruten pekpinne. Blödande och med kajalen rinnande över ansiktet lämnar Aeolus Storm tv-studion för att aldrig återvända till mainstreammedias väderrapportering. Efter sig lämnar han en sönderhoppad greenscreen, ett ihållande rundgångsljud från sitt hopknölade headset och ett tolvpunkters manifest som är en uppgörelse med SMHI som han kallar ”en förljugen cirkus”.

– Aeolus Storm visade oss att en väderprognos inte behöver vara en lättsam avslutning på en nyhetssändning utan en påminnelse om vår egen och hela mänskligheten nära förestående utplåning, säger Siri Vindby.

Vädret är på liv och död. Det handlar inte om ifall det blir sol på semestern.

Enligt Vindby har SMHI förlorat kontakten med sin yngre publik. Men Aeolus Storms kompromisslösa prognos och vädermanifest har nu, erfar En jobbig värld, blivit stilbildande bland meteorologistudenter och en yngre generation av klimatforskare och oceanologer.

– Vädret är på liv och död. Det handlar inte om ifall det blir sol på semestern utan att vi alla kommer att brinna i okontrollerbara eldstormar på grund av klimatkrisen, säger Siri Vindby.

DN Kultur rapporterade tidigare i veckan om en mer allvarlig väderrapportering till följd av klimatförändringarna.

Dock utan att nämna den okände visionären Aeolus Storm. Enligt uppgifter till En jobbig värld har Storms arbete med en uppföljande prognos dragit ut på tiden efter att meteorologen hanterat eld och brännbara vätskor i sin egenbyggda väderstudio i skogen någonstans utanför Ljusdal.

På SMHI säger jourhavande presskontakt att man ständigt ser över sina väderpresentationer men att inga förändringar för tillfället är planerade.

Om skribenten
En jobbig värld av Lars Berge

Relaterad läsning

Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev