Tim Pool bortjagad från Dalarna Den amerikanske journalisten Tim Pool försökte ställa frågor till aktivisterna i tåget men jagades ut ur Sälen av massorna. Foto Ulf Palm/TT. (Personerna på bilden har ingenting med texten att göra.)
Satir

Tim Pool bortjagad från Dalarna

Satir Den amerikanske journalisten besökte den gångna helgen en nationalistisk protestmarsch i Dalarna: "Stämningen var aggressiv."
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Efter sina besök i de segregerade bostadsområdena Rosengård och Rinkeby begav sig den uppmärksammade amerikanske journalisten Tim Pool förra helgen med sin videokamera till Sälen för att skildra motsättningarna i svenska samhället.

– Där hade tiotusentals vita ultranationalister samlats för att hylla den svenske 1500-tals kungen Gustaf Vasa, rapporterar Tim Pool.

Han beskriver stämningen i Sälen som ”mycket aggressiv och hätsk”. Tumult uppstod innan folkmassan tågade i väg i en hyllningsmarsch till Sveriges mytomspunne grundare. Att de enorma demonstrationerna ägde rum i just Dalarna är enligt den oberoende amerikanske journalisten ingen slump. Det böljande landskapet med sina röda stugor är själva sinnebilden för begreppet ”svenskhet”. Under parollen ”I fädrens spår för framtids segrar” protesterar ultranationalister mot vad de betraktar som en fullständigt urspårad situation i landet.

”De slagord som främst skreks av demonstranterna var just orden: Ur spår, ur spår!” konstaterar Tim Pool.

– De slagord som främst skreks av demonstranterna var just orden ”Ur spår, ur spår!”, konstaterar Tim Pool.

Den långa marschen mellan Sälen och Mora är den första i en serie manifestationer mot den sittande svenska regeringen. Flera av demonstranterna har inför Tim Pool vittnat om att de kommer delta i ytterligare planerade marscher för att hylla svensk kultur och traditioner. Rörelsen lockar tiotusentals anhängare och går under benämningen ”Classic Swede” (eller ”svensk klassiker” på det lokala språket).

– Över sjutusen vikingaättlingar kommer till och med simma tre kilometer i en iskall älv i Vansbro för att hedra sin kulturella identitet, säger Tim Pool.

”Visst, det finns en fixering kring gamla kungar och fältherrar även inom andra extremiströrelser. Men det här är på en helt egen nivå.”

Den amerikanske journalisten som tidigare rapporterat från en rad krigshärdar runt om i världen säger till En Jobbig värld att han aldrig kunde föreställa sig hur stark Classic Swede-rörelsen vuxit sig Dalarna.

– Att så stora folkmassor samlas för att meter för meter under hela nio mil följa i spåren av sitt lands grundare och minnas sin hjältekonungs imponerande uthållighet saknar motstycke i Europa. Visst, det finns en fixering kring gamla kungar och fältherrar även inom andra extremiströrelser. Men det här är på en helt egen nivå.

Tim Pool hoppas nu så snart som möjligt kunna återvända till tryggheten hemma i Chicago. Han kände sig inte välkommen i skidspåren i Dalarna.

– På morgonen när de protesterande samlats för avmarsch försökte jag ställa frågor till de mest hårdföra och motiverade aktivisterna längst fram i tåget. Det slutade med att en stor folkmassa jagade mig ut ur Sälen. Jag fruktade faktiskt för mitt liv.

Om skribenten
En jobbig värld av Lars Berge

Relaterad läsning

Visa artikelns 4 kommentarer
Kommentera
 1. Av Martin Hansson 11 mar 2017:

  Jag missar satiren i detta. Är det författaren vill säga att Tim Pool har tolkat situationen i Rinkeby/Rosengård felaktigt på något sätt? I så fall finns ju en poäng.

 2. Av Ramona Fransson 11 mar 2017:

  Det här var något alldeles nytt! Har aldrig hört talas om den här rörelsen än mindre att de skulle vara så många. Det som alltid saknats i svenska skolor är ju historieundervisning i den mån att man fått lära sig om alla kungar och krig. På min tid var det ett enda rabblande av årtal aldrig vad de sysslade med eller hur de var som människor. Så detta är kanske svaret på en misslyckad läroplan.

 3. Av Doktorn 12 mar 2017:

  Jaha, det var ju rolig satir.
  Eller var det?
  Tjänar texten något syfte?

 4. Av Sven 13 mar 2017:

  Skojig satir men frågan är vilka som artikeln egentligen driver med? Det här är ju en ganska talande kontrast mot den miljö som Tim rapporterade från. Tiotusentals människor som samlas utan minsta våld eller sexofredanden, mycket litet behov av polis. Trots det är ju detta de människorna (vita män) som media älskar att utmåla som orsaken till nästan allt elände.

  Om syftet med satiren var att driva med Tim Pool och hans anhängare så har ni pissat i motvind ganska rejält!

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev