Nytt förslag från Fridolin Personen på bilden ägnar sig enbart åt fåglar. Foto: Robin Haldert/TT.
Satir

Nytt förslag från Fridolin

Satir Miljöpartiet värnar de papperslösa enligt språkröret Gustaf Fridolin, som förtydligar fotbojans funktion i ett nytt och "förbättrat" förslag.
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Enligt källor inom Miljöpartiets partistyrelse är språkröret Gustaf Fridolin djupt besviken över mottagandet av förslaget att förse flyktingar som fått avslag på asylansökan med fotboja. Kritiken mot utspelet har varit hård. Förslaget har bland annat kallats rättsvidrigt och inhumant. Miljöpartiet anklagas för att ha svikit sina väljare och de senaste opinionsmätningarna visar chocksiffror.

Men den nuvarande utbildningsministern menar att media och politiska motståndare medvetet missförstått vad förslaget går ut på och spridit en missvisande bild av partiets politik.

En riktig Miljöpartist skulle aldrig störa en papperslös i sin naturliga miljö.

– En riktig Miljöpartist skulle aldrig störa en papperslös i sin naturliga miljö. Men för att kunna kartlägga hur de flyttar mellan olika världsdelar i takt med årstiderna behöver de märkas med en sändare runt benet. Det handlar om traditionellt bevarandearbete av den typ som räddat både lövskrikan och havsörnen på våra breddgrader, säger en nära medarbetare till Gustaf Fridolin.

Enligt Gustaf Fridolins nya och förbättrade förslag som En jobbig värld tagit del av kommer papperslösa på flykt fångas in i finmaskiga nylonnät. Större adulta exemplar kan vid behov sövas med bedövningspilar. De papperslösa vägs, mäts och märks innan de åter släpps fria. Infångade individer hanteras med största varsamhet av utbildad personal. Märkningen går snabbt och kommer inte ge några bestående men.

Inom partiet är det av tradition de kvinnliga språkrörens uppgift att avgå under förnedrande former

”Dagens moderna sändare är små, lätta och kommer inte hindra de papperslösas naturliga rörelsemönster. Med hjälp av märkningen kan forskarna exempelvis söka svaret på gåtan om hur papperslösa orienterar sig under sin långa och mödosamma resa som ibland kan sträcka sig hundratals mil över flera kontinenter”, skriver Miljöpartiet i sitt nya, förbättrade förslag.

Några planer på att lämna sin post till följd av MP:s rekordlåga opinionssiffror har Gustaf Fridolin, enligt uppgift, inte alls. Inom partiet är det av tradition de kvinnliga språkrörens uppgift att avgå under förnedrande former till följd av männens tillkortakommanden. Helt enkelt eftersom det är ”så det fungerar i naturen”.

Partistyrelsen vill uppmana till lugn och hänvisar till MP:s historia som en rörelse grundad av vita heterosexuella män med kikare. När väljarna väl inser att Miljöpartiet fortsätter att verka i samma anda som när det startade av Per Gahrton 1981 – det vill säga värdera skalbaggar och småfåglar högre än människoliv – är Gustaf Fridolin och resten av den nuvarande partistyrelsen övertygade om att väljarna kommer att återvända.

Om skribenten
En jobbig värld av Lars Berge

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev