Tuffa killar berövade plats längst bak i bussen Längst bak i bussen är de tuffa killarnas plats. Foto: Gunnar Lundmark/SvD/SCANPIX SWEDEN. (Arkivbild)
Satir

Tuffa killar berövade plats längst bak i bussen

Satir En grupp utåtagerande pojkar på Al-Azhar-skolan i Vällingby får inte sitta kvar längst bak i bussen. Det kontroversiella beslutet har rört upp känslor på regeringsnivå. "Avskyvärt", säger statsminister Stefan Löfven.
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Att de tuffa killarna sitter längst bak i bussen har varit en oskriven regel sedan skolskjutsen infördes i Sverige under mellankrigstiden. Men den gäller inte längre i Vällingby, avslöjar TV4:s Kalla Fakta. En mobilfilm visar hur gruppen av så kallade ”stökiga killar” i stället tvingas sitta längst fram i skolbussen, platser som traditionellt varit reserverade för plugghästar och elever som lider av åksjuka.

”Nu tvingas min son vända sig om i sätet för att rapa ljudligt och kasta papperstussar på klassens töntar”, säger en förälder som vill vara anonym.

– Att dominera gruppen från en position långt fram i bussen funkar inte. Nu tvingas min son vända sig om i sätet för att rapa ljudligt och kasta papperstussar på klassens töntar, säger en förälder som vill vara anonym.

– Grabben har tvingats bära stödkrage på grund av värk i rygg och nacke. På sikt kan det bli kroniskt. Det här måste man göra något åt, säger föräldern som nu hoppas att uppmärksamheten kring  skolbussen i Vällingby får skolledningen att agera.

Enligt biträdande rektor Roger Lindqvist ligger förklaringen i att det tidigare varit oroligt i bussen. De stimmiga killarna placerades därför längst fram i bussen tillsammans med en bussvärd.

– Det är självklart inget vi står bakom. Vi borde ha haft insyn i vad som pågick och tar till oss av kritiken. Vi har meddelat fritidsledarna, som ansvarar för bussen, att det omedelbart måste upphöra eftersom det strider mot svensk värdegrund.

Skolminister Gustav Fridolin (MP) har tillsatt en utredning och hoppas på ett utökat regelverk.

Skolminister Gustav Fridolin (MP) har tillsatt en utredning och hoppas på ett utökat regelverk mot den här typen av uppdelning av elever redan tidigt nästa år.

– Jag blir förbannad när jag ser det här, säger skolministern i ett uttalande.

Fridolin har redan givit Skolverket i uppdrag att skärpa läroplanen. Att få kränkande tillmälen och föremål kastade på sig från tuffa killar längst bak i skolbussen en del av det svenska kulturarvet.

Statsminister Stefan Löfven (S) kallar i sin tur situationen på skolbussen i Vällingby för ”avskyvärd”.

– Det här är inte Sverige, säger han till TV4 Nyheterna.

”Steffe är uppvuxen i Ångermanland med lång väg till skolan. För honom är det självklart att de tuffa killarna sitter längst bak”.

Källor i regeringskansliet avslöjar att inslaget i TV4:s Kalla Fakta om skolskjutsen i Vällingby gjorde statsministern både omskakad och upprörd.

– Steffe är uppvuxen i Ångermanland med lång väg till skolan. För honom är det självklart att de tuffa killarna sitter längst bak, säger en medarbetare i statsministerns närhet till En Jobbig Värld.

Om skribenten
En jobbig värld av Lars Berge

Relaterad läsning

Ämnen:
#satir
Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar