Inspirationsföreläsare ersätter barnmorskor STOCKHOLM 2018-08-09 Irene Svenonius (M), finanslandstingsråd i Stockholms län Foto: Adam Wrafter / SvD / TT / Kod: 30587 ** OUT DN, Dagens Industri (även arkiv) **
Irene Svenonius (M) har meddelat att alla barnmorskor i region Stockholm kommer att ersättas med inspirationskonsulter.

Satir Inspirationsföreläsare ersätter barnmorskor

Satir Irene Svenonius (M) har hittat en lösning på Stockholms förlossningskris. Barnmorskor ersätts av managementkonsulter från ett internationellt konsultbolag med uppgift att leda och inspirera under förlossningen.
+1
1
+1
6
+1
0
+1
0
+1
1
+1
0

Efter veckor av larmrapporter från förlossningsavdelningar i  Stockholm meddelar finansregionrådet Irene Svenonius (M) att motivationsföreläsare och ledarskapscoacher från Boston Consulting Group kommer finnas på plats vid förlossningar från och med måndag.

– Vi ska ha en managementkonsult per födande. Ingen ska tvivla på att vi inte tagit situationen på allvar, sa Irene Svenonius under en pressträff tidigare idag.

En vaginal förlossning är en förändringsresa genom underlivet

Under kommande helg ska varje förlossningsrum utrustas med blädderblock, kolsyrat källvatten och storbildsprojektorer avsedda för powerpoint-presentationer. Redan på måndag möts regionens alla blivande föräldrar av en inhyrd konsult från BCG i förlossningssalen, i stället för de barnmorskor som sagt upp sig i protest.

– Det handlar om att med ett agilt arbetssätt skapa en gemensam målbild för slutprodukten. En vaginal förlossning är en förändringsresa genom underlivet, säger Stefan Larsson senior partner på BCG.

Öppnings- och utdrivningsskede kommer att bedrivas som en workshop för att stimulera samarbetsförmåga och problemlösning hos de blivande föräldrarna. I stället för epidural kommer man att jobba med lättsamma mindulness-övningar. Enkäter för feedback och reflektion kommer delas ut i samband med efterbördskedet. Svenonius vill att varje nyfödd baby i Stockholm ska bli ”den bästa versionen av sig själv”.

Vi ska ha en managementkonsult per födande

Svenonius kan bekräfta att det råder kris inom förlossningsvården. Men finansregionrådet understryker samtidigt att det kinesiska tecknet för kris är sammansatt av tecknen för ”fara” och ”möjlighet” – ett faktum hon betraktar som ”tänkvärt”. Den rådande situationen tror hon svetsar samman Stockholms småbarnsfamiljer och hjälper dem att jobba mot ett gemensamt mål.

Enligt uppgifter till En jobbig värld kommer kostnadsberäkningarna för reformen utföras av Irene Svenonius make Jan, med stöd av hans miniräknare.

Relaterad läsning

Om skribenten
En jobbig värld av Lars Berge
Hämtar fler artiklar