Krisen på Södersjukhusets BB bottnar i att det är svårt att få ihop bemanningen.
– Barnmorskorna har larmat i väldigt många år om att situationen är ohållbar. Situationen har blivit mer krisartad. Det handlar om att man befinner sig i en verksamhet där schemaläggningen blir ohälsosam. Någonstans rinner bägaren över. Det gör den i Stockholm nu, säger Åsa Mörner.
Barnmorska är ett drömyrke för väldigt många människor
Det ser likadant ut på många ställen i Sverige. Åsa Mörner börjar räkna upp: Lund, Lycksele, Umeå, Göteborg…
– Vi får rapporter från förlossningsavdelningar i hela Sverige om att läget är pressat. Vi vet att det är brist på barnmorskor i 19 av 21 regioner. Det är underfinansieriat. Det behövs resurser. Det kommer halvhjärtade, missriktade satsningar, men det leder inte till att vi får fler barnmorskor, säger hon.
Vill se en nationell översyn
Hon säger att Vårdförbundet vill se en nationell översyn för att se vad man behöver för nationella satsningar.
– I dag är det regioner som beslutar över hur man använder resurser och upprätthåller en ojämlik vård, säger Åsa Mörner.
Det är inte svårt att locka barnmorskor till yrket.
– Barnmorska är ett drömyrke för väldigt många människor. Det är inte svårt att få människor att vilja utbilda sig till barnmorska, det är förvisso en lång utbildning, men vi fyller platserna, säger Åsa Mörner.
Självklart ska man överleva sin förlossning, kan vi inte erbjuda mer än så?
– Det som är svårt är att få personer att stanna kvar i slutenvården och stanna kvar i sitt yrke. Många känner att ”Det här håller inte för mig, hur ska jag kunna arbeta här till pension, hur ska jag kunna förena mitt arbetsliv med mitt privatliv?”
Tillräckligt med tid för återhämtning
Med mer resurser och en tätare barnmorskebemanning skulle det kunna gå att lägga scheman som ger tillräckligt med tid för återhämtning och en möjlighet att i större utsträckning själv kunna påverka när man jobbar.
– Man måste kunna gå till jobbet utan att riskera att bli sjuk och gå hem med en konstant etisk stress, då kommer vi inte att få en fungerande vård.
Vi vill kunna fokusera på en födande kvinna per barnmorska
– Vi vill kunna fokusera på en födande kvinna per barnmorska. Nu går det tre till fyra födande per barnmorska.
Åsa Mörner skulle också vilja att vi mätte kvaliteten på förlossningsvården på andra sätt.
– Om man tittar på spädbarns- och mödradödlighet har vi väldigt fin statistik i Sverige, säger hon och fortsätter:
– Men är det verkligen bara de siffrorna vi ska stirra på? Självklart ska man överleva sin förlossning, kan vi inte erbjuda mer än så?
Uppdatering 2021-11-01:
Regional förlossningssamordnare
Under fredagseftermiddagen skickade region Stockholm ut ett pressmeddelande i vilket det slås fast att regionen ska tillsätta en förlossningssamordnare för att säkerställa regionens förlossningskapacitet.
Uppdraget har gått till produktionsdirektör Nicole Silverstolpe. Några av de frågor som hon enligt pressmeddelandet ska se över är:
· Hur teamet runt den blivande mamman kan arbeta för att fokusera på de arbetsuppgifter som kräver just deras kompetens.
· Om organisationen kan förändras inom en klinik för att skapa mindre enheter och överskådlig arbetsplanering.
· Om schemaläggningen kan förändras för att skapa ett hållbart arbetsliv över tid.
· Hur man kan skapa rotationstjänstgöring.
Det mesta hade gått att åtgärda om vi haft betydligt fler barnmorskor i tjänst
Under fredagen förvärrades förlossningskrisen i Stockholm när 26 barnmorskor sade upp sig på Danderyds sjukhus.
Bara i år har totalt har nu 45 barnmorskor sagt upp sig på Danderyds. På Södersjukhuset har nästan lika många sagt upp sig under samma period.
Måste tänka annorlunda
Åsa Mörner, Vårdförbundet, tycker inte att det är fel att tillsätts en samordnare.
– Men är det verkligen tillräckligt? Man måste tänka annorlunda, det krävs en nationell samordnare. Det här är inget problem som är centrerat till Stockholmsregionen. De här uppsägningarna kan vi lika gärna se var som helst i Sverige, säger Åsa Mörner.
Om frågorna som samordnaren nu har på sitt bord säger hon:
– Man börjar i fel ände hela tiden. Det mesta hade gått att åtgärda om vi haft betydligt fler barnmorskor i tjänst och för att få det måste man ha villkor som gör att man vill arbeta som barnmorska, säger Åsa Mörner och fortsätter:
– Det blir som att man ropar ut ett eko men vad är det man får till svar? Kan vi lösa det med den personal vi har nu? Svaret blir förmodligen att ”nej, det går inte”.