Container nya sättet att fira studentexamen Firma erbjuder avgångsklasser säkert festande till havs. Foto: TT
Satir

Container nya sättet att fira studentexamen

Satir Fraktbolaget GTL lanserar ett unikt erbjudande för årets avgångselever: Möjligheten att kombinera studentflak med en prisvärd klassresa med avgång från containerhamnar i Stockholm, Gävle och Trelleborg. 
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

För att fira sin gymnasieexamen brukar svenska studenter hyra en lastbil med flak på vilket avgångsklassen dansar till musik och sprutar alkoholhaltiga drycker på sig själv och förbipasserande – samtidigt som en förare framför fordonet i trafik. Traditionen har kritiserats för att bromsa trafikflödet, bristande säkerhet samt att ekipagen utgör ett störningsmoment för gång- och cykeltrafikanter.

Nu har fraktbolaget Global Transport and logistic (GTL), efter en framgångsrik Kickstarter-kampanj, lanserat en lösning på problemet. Istället för ett öppet flak erbjuds avgångsklasser möjligheten att färdas i en 40-fots container som erbjuder skydd mot väder och vind. Efter att den förslutits avskärmas omgivningen från störande ljud samtidigt som avgångsklassen kan fira sin studentexamen på ett trafiksäkert vis medan ekipaget rullar i riktning mot närmaste containerhamn.

Men det får bli en överraskning när containern lastas av

Slut på stök och störande ljud från studentflaken.
Foto: Anders Wiklund / SCANPIX

– Den pågående studentfesten lastas ombord på det fartyg som för tillfället ligger vid kaj för vidare transport till internationellt vatten, säger Efraim Långström driftansvarig på GTL på plats i containerterminalen i Frihamnen.

Han övervakar hur en stor kran lyfter klass SA16B från Thorildsplans gymnasium ombord på det Panamaflaggade containerfartyget MSC Zoe. Det enda som vittnar om att det inuti den blå containern pågår ett uppsluppet firande är ett antal ballonger och björkris som har placerats på containerns utsida. Den som lyssnar noga kan uppfatta kvävda skrik och ett dovt rytmiskt dunkande från ljudanläggningen inuti containern. Bland de tusentals övriga containrarna ombord på fartyget finns allt från barnleksaker till hemelektronik. Elevernas fest beräknas pågå i cirka två dygn innan fartyget via Århus når Antwerpen.

– Men det får bli en överraskning när containern lastas av, säger Långström.

Andra avgångsklasser befinner sig på betydligt längre resor. Klass EK16B från Affärsgymnasiet i Gävle har passerat Suezkanalen och rundat Afrikas horn ombord på M/S Emma Maersk. Slutdestination är kinesiska Shenzhen, världens tredje största containerhamn. En gymnasieklass från Trelleborg som tog studenten i förra veckan sorterades som elektroniskt avfall och lastades under gårdagen av i Lagos, Liberia. Angångseleverna ansvarar själva för eventuell hemresa.

Om skribenten
En jobbig värld av Lars Berge

Relaterad läsning

Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev