Det här framgår av SCB:s senaste partisympatiundersökning som publiceras i dag. Den bekräftar i stora drag att TCO-medlemmarnas uppfattningar avspeglar den svenska befolkningens preferenser.
Vad gäller enskilda förbund må det spreta åt olika håll, men när tjänstemännens sympatier vägs ihop i samlade mått på TCO-nivå brukar det motsvara ett tvärsnitt av svenska folket.
I majundersökningen får Moderaterna tjänstemännens (TCO) sympatier i hög grad: 29,9 procent, vilket är några (2,8) procent mer än vad befolkningen i sin helhet ger. Men alla avvikelser mellan TCO:s medlemmar och svenska befolkningen vad gäller de åtta partierna som ingår i mätningen är så små att de ryms inom felmarginalen – med ett betydande undantag.
SD större hos LO…
Sympatierna för Sverigedemokraterna, SD nådde tidigare upp till högst några få procent bland tjänstemännen. I dag säger 10 procent att de har starkast partisympati för SD – motsvarande siffra för maj 2015 var bara 5,7 procent. Årets siffra är visserligen 3 procentenheter lägre än för hela befolkningen, men “gapet” är inte lika påfallande stort längre. Även vid det näst senast mättillfället, i november 2015, uppgav var tionde TCO-medlem att de hade starkast partisympati för SD.
Bland LO-medlemmarna uppger i dag drygt 20 procent att de har starkast sympati för SD. Bland akademikerna i Saco är sympatin drygt 4 procent. Tjänstemännen i TCO lägger sig alltså mitt emellan dessa båda.
… och M större hos Saco
Ett motsvarande mönster finns även vad gäller sympatierna för S och M. 45 procent av LO:s medlemmar föredrar S och 31 procent av akademikerna står M närmast. Dessa båda partier är klart störst inom respektive grupp. TCO:s sympatier klyvs just nu i lika hög grad på båda de stora partierna.
Samtidigt som undersökningen om partisympatier gör SCB även en Val i dag-skattning där man frågar vilket parti de svarande skulle rösta på om det vore val i dag. Resultatet redovisades i förrgår, men den undersökningen bryts inte ned på mindre demografiska grupper, exempelvis facklig tillhörighet. En anmärkningsvärd skillnad mellan SCB:s båda undersökningar är att SD skulle få 17 procent av rösterna vid ett hypotetiskt val, mot 13 procent av sympatierna. S och M får däremot högre sympati- än valsiffror.
SCB:s undersökning av partisympatier