Ända sedan pandemin slog till har löneutvecklingen i offentlig sektor halkat efter den privata.
När löneökningar överskrider de som slagits fast i de centrala kollektivavtalen kallas det löneglidning. Sedan mitten av 2020 har löneglidningen varit ungefär 0,8 procentenheter i privat sektor, men bara 0,2 procentenheter i offentlig sektor. Det visar siffror från Medlingsinstitutet. Siffrorna är en uppskattning av den så kallade löneglidningen, men inte exakta. Detta eftersom andra förmåner än löneökningar kan ingå i olika mån i olika avtal, och en del anställda till exempel saknar de kollektivavtal som omfattas av de centrala avtalen.

Sedan avtalsrörelsen 2023 när löneökningarna enligt industrimärket sattes till 3,7 procent per år, så har privat sektor fått löneökningar på 4,3 procent per år. Offentlig sektor har fått nöja sig med 3,5 procent, det vill säga under märket.
Sämst utveckling för kommunerna
Särskilt svag är utvecklingen för kommunalt anställda som fått se sina löner öka 3,3 procent per år sedan april 2023, visar Arbetsvärldens genomgång av siffrorna.

Skillnaden mellan privat och offentligt anställda har hållit i sig både under lågkonjunktur och under återhämtningen år 2022.
Kommunal: Problematiskt för svenska modellen
Ekot var först med att uppmärksamma skillnaden i löneglidning. Fackförbundet Kommunals avtalssekreterare Johan Ingelskog kommenterar där utvecklingen.
– Det är klart det är problematiskt för den svenska modellen. Och om Kommunal ska ha legitimitet bland medlemmarna för märkessättningen och lönebildningen i Sverige så kan inte det här fortsätta såklart, säger han.
IT och finans går bra
På Medlingsinstitutet har ekonomen Petter Hällberg följt utvecklingen. De ökade skillnaderna beror, enligt honom, på att vissa branscher i privat sektor gått särskilt bra.
– IT- och finansbranschen framförallt har gått starkt de senaste åren, säger han till Ekot.
Johan Ingelskog på Kommunal lyfter fram en annan förklaring: omsättningen på personal.
– Vi ser en tendens att när en medlem slutar eller går i pension så anställer arbetsgivaren en ny medlem till lägre lön.