Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson har tillsatt en utredning inom arbetsmarknadsdepartementet för att förenkla utbudet av subventionerade anställningar. Utredningen ska vara klar 31 augusti 2017.
I dag finns 12 olika subventionerade anställningar för personer som varit utan jobb en längre tid, varav nystartsjobb är den vanligaste formen. Cirka 60 000 personer har subventionerade anställningar.
Utredningen ska förenkla stöden och även utforma dem så att kvinnors möjlighet att ta del av stöden förbättras.
Arbetsförmedlingen generaldirektör Mikael Sjöberg har tidigare föreslagit att de tolv stödformerna ska slås samman till en enda. Det stödet skulle då kräva en bedömning från Arbetsförmedlingen för att den arbetslöse skulle få det. Även Moderaterna har tidigare presenterat ett förslag där endast ett stöd finns kvar och detta stöd har framställts som ett rättighetsbaserat förslag, alltså ett förslag som den arbetslöse har rätt att få.
Fördelen med rättighetsbaserade stöd är att de är förutsebara och enkla att administrera. Fördelen med stöd som kräver bedömning är istället att de kan bli mer träffsäkra och riktas mot arbetslösa som inte fått jobb ändå, för att på så sätt undvika effektivitetsförluster.
De samråd som nu sker med arbetsmarknadens parter, kan göra att utredningens förslag får starkare parlamentariskt stöd över tid än vad snabba politiska ändringar skulle ha, bedömer biträdande chefen på forskningsinstitutet IFAU, professor Anders Berglund, i en intervju med Dagens arena från i februari.