Ny regeringsproposition om upphandlingskrav Foto: Claudio Bresciani / TT
I december 2014 presenterade civilminister Ardalan Shekarabi och ordföranden för Byggnads, Johan Lindholm, direktiven för en utredning om hur man skulle kunna ställa krav på kollektivavtalsliknande villkor i offentliga upphandlingar.

Ny regeringsproposition om upphandlingskrav

Upphandling I går tog regeringen beslut om en proposition om kollektivavtalsliknande villkor i offentlig upphandling. Nu ska alla offentlig aktörer ställa krav på lönenivåer, semester och arbetstid. Men krav på försäkringar och pension är frivilliga.
23 jun 2016 | 11:52
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

– Det här är ju någonting som vi har arbetat för i två år. Kraven kommer enkelt sagt att förändra hur staten använder 600 miljarder skattepengar, säger Alejandro Firpo, politiskt sakkunnig hos civilminister Ardalan Shekarabi.

Regeringen har under lång tid utrett hur krav på så kallade sociala hänsyn ska göras obligatoriska i offentliga tjänsteupphandlingar. I september förra året föreslog en utredning att krav på lön, semester och arbetstid i nivå med kollektivavtal skulle göras obligatoriska. Den övervägde också om man skulle kunna ställa krav på försäkringar och pension.

Försäkring och pension frivilligt

Regeringen valde att skicka över utredningens resultat till Lagrådet. I den första remissen fanns alla krav med, även de på försäkringar och pension.

– Det här är ju så att säga oprövad mark. Efter synpunkter från rådet finns de senare inte med i den proposition som nu läggs fram, utan står i stället med som frivilliga. Men det är viktigt att regeringen ändå tar upp dem, de ska kunna beaktas, säger Alejandro Firpo.

”Det finns ingen seriös aktör som i dag ställer sig negativ till miljökrav.”

Krav på sociala hänsyn i offentliga upphandlingar har mött mycket kritik under tiden regeringen har fört fram frågan, inte minst från Svenskt Näringsliv. Alejandro Firpo är förvånad över att de mött så stort motstånd eftersom krav på sociala hänsyn redan finns i flera andra länder.

– Kritiken liknar den som kom för tio år sedan när man började prata om att ställa miljökrav i offentliga upphandlingar. De kraven tar vi i dag för givet, det finns ingen seriös aktör som ställer sig negativ till miljökrav.

Propositionen kommer att offentliggöras i sin helhet om några dagar.

23 jun 2016 | 11:52

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev