Sundsvall backar om krav på kollektivavtal

Upphandling Sundsvalls kommun backar från förslaget om krav på kollektivavtal i offentlig upphandling och inför nu i stället krav på kollektivavtalsliknande villkor. Men även det har mött kritik från opposition och Svenskt Näringsliv.
23 jun 2016 | 11:49
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

– Vi lade ju först fram förslag på kollektivavtal – punkt. Men sedan dess har ju regeringen tagit fram lagförslag på området och vi har valt att lägga oss i nivå med dem, säger kommunalråd Peder Björk (S).

peder val liten

Peder Björk (S), kommunalråd i Sundsvall.

Arbetsvärlden skrev i november förra året om att Sundsvall som första kommun i Sverige lagt fram förslag om krav på kollektivavtal i offentliga upphandlingar. Sociala hänsyn i just upphandlingar har varit en het fråga i politiken det senaste året, men där de flesta i stället drivit krav på arbetsvillkor i nivå med kollektivavtal. Det är också den linje som LO, TCO och Saco tagit i frågan. Regeringen har tidigare i år också lagt fram lagförslag om krav på kollektivavtalsliknande nivåer, som efter remissrundor resulterat i beslut om en proposition i går onsdag.

Efter att ha vidare utrett frågan valde det politiska styret i Sundsvall (en koalition mellan S, V och C) att i stället lägga fram förslag om just krav i nivå med kollektivavtal. Det röstades härom veckan igenom i kommunfullmäktige efter en två timmar lång debatt.

– Moderaterna har gått på Svenskt Näringslivs linje och vill inte se några sådana här krav över huvud taget. De kritiserar också att vi infört krav på rätt till heltid, någonting vi haft för anställda i kommunen i fler år, säger Peder Björk.

23 jun 2016 | 11:49

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev