Sedan 2007 har löneskillnaderna mellan kvinnor och män minskat varje år, totalt med 6,5 procentenheter. Fortfarande återstår en löneskillnad mellan könen på 9,9 procent, men en stor del av skillnaden försvinner också om man tar hänsyn till yrke, ålder, utbildning och andra faktorer.
Då återstår en löneskillnad på 4,2 procent, enligt Medlingsinstitutet.
– Den oförklarade skillnaden är inte något mått på diskriminering eftersom alla potentiella orsaker inte är mätbara, säger Irene Wennemo, generaldirektör på Medlingsinstitutet, i en kommentar.
Samtidigt som löneskillnaderna minskar visar Medlingsinstitutets rapport också att könsuppdelningen på arbetsmarknaden blir mindre.
Nytt för i år är att Medlingsinstitutet ägnat ett avsnitt åt att räkna på hur könssammansättningen på arbetsmarknaden och lönestrukturen kan förändras till följd av coronapandemin. I Medlingsinstitutets exempel, som inte är en prognos, framkommer att en bred sysselsättningsnedgång som drabbar både tjänstesektorn och industrin skulle drabba männen hårdare, även om kvinnor har drabbats mest av den inledande krisen.
Den statistiska effekten kan dock enligt Medlingsinstitutet bli att löneskillnaden mellan kvinnor och män ökar med 0,2–0,5 procentenheter till följd av coronapandemin, illustrerat i tre olika scenarier. En förklaring till det är antagandet att män med lägre lönenivåer löper större risk att förlora jobbet, vilket betyder att mäns genomsnittslöner ökar i förhållande till kvinnornas genomsnittslöner.
Du kan testa dig själv om löneskillnaderna i vår quiz i högerspalten.