Centerpartiet har länge varit fixerade vid turordningsreglerna. Trots att de inte upplevs som ett stort problem av företagsledarna själva så har borgerliga politiker och näringslivets organisationer drivit frågan. Nu har den fått genomslag i regeringsförhandlingarna.
En utredning ska föreslå ”tydligt utökade undantag från turordningsreglerna” och lägre kostnader vid uppsägningar. Förslagen ska genomföras 2021.
Visserligen finns skrivningar i överenskommelsen om skydd mot godtycke och om kompetensutveckling. Det lämnas utrymme för parterna att själva göra uppsägningsreglerna mer ”flexibla”. Men vad finns det att förhandla om när utgången redan bestämts av politiken?
Den trygghet som las och turordningsreglerna innebär handlar om två saker. 1. Skyddet mot arbetsgivarens godtycke gör att anställda vågar klaga på dåliga arbetsförhållanden och engagera sig i facket. Det skapar lojalitet mellan företagsledning och anställda och driver svenska arbetsplatser framåt. 2. Att arbetsgivaren betalar för omställning är smart både för den anställde och för samhället. Frågan är hur den investeringen nu ska betalas.
Den nya överenskommelsen hotar därför tryggheten för svenska löntagare och framgången som den tryggheten inneburit för svenskt näringsliv.