Corona kan lära oss hantera klimatet Bildcollage. Foto fr v: Foto: Jessica Gow / TT, Fire and Rescue NSW/TT
Ledare

Corona kan lära oss hantera klimatet

Ledare Just nu ägnas all uppmärksamhet åt det nya coronavirusets härjningar. Kan vi – när covid-19 har blivit en vanlig influensa – lära oss av den här kraftsamlingen och bli bättre på att ta itu med den långsiktiga faran, klimatkrisen? undrar Mikael Feldbaum i sin ledare.
17 mar 2020 | 14:12
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Debatten om hur Sverige hanterar klimatkrisen blir allt mer polariserad. Fler och fler av dem som deltar i diskussionerna vittnar om hatmejl och hårt tonläge.

Naturvårdsverkets generaldirektör anklagas för ”senfärdiga handlingar”, för att vara ”ansvarslös” och komma med ”falsk information”. Ledande oppositionspolitiker delar klipp på miljöministern från en presskonferens där hon upplevs stå handfallen och göra ”ingenting”.

Nej, så går det förstås inte till i klimatdebatten. I stället parafraserar texten ovan nyhetsrapporteringen om coronakrisen.

Utan att förminska det nya coronavirusets effekter är vi nog ändå många som frågat oss varför detta virus sätter i gång opinionen på ett helt annat sätt än vad klimatkrisen lyckats göra.

Utan att förminska det nya coronavirusets effekter är vi nog ändå många som frågat oss varför detta virus sätter i gång opinionen (och politiken) på ett helt annat sätt än vad klimatkrisen lyckats göra. Och i Sverige tycks det dessutom ofta som att de som är oroligast för coronakrisen, är samma personer som är minst oroliga för klimatkrisen.

Kan vi dra några lärdomar av detta för att, när corona har normaliserats till en vanlig influensa när flockimmunitet har uppnåtts och/eller vaccin har tagits fram, kan vi då hitta nya verktyg för att tackla klimatkrisen?

Corona kommer snabbare och är mer svårkontrollerat. Effekterna på ekonomin blir snabba och direkta. Klimatkrisen har kommit smygande och effekterna på ekonomin kan styras över längre tid, beroende på hur vi agerar. Problemet är bara att klimatkrisen inte går över, på samma sätt som Corona.

Till och med kraftiga skogsbränder som Australiens, eller våra mildare svenska bränder, tycks ha svårt att väcka samma insikt om att läget är akut för klimatet.

En stark kraft mot ett ännu starkare engagemang i klimatfrågan utgör förstås fossilbranschen. Starka ekonomiska och politiska intressen verkar för att den fossilfria framtiden ständigt försenas, åtgärderna flyttas fram till 2020, 2030, och 2050.

Klimatkrisen kan också i första läget sägas drabba ”andra”, fattiga, länder. Till och med kraftiga skogsbränder som Australiens, eller våra mildare svenska bränder, tycks ha svårt att väcka samma insikt om att läget är akut för klimatet.

Klimatet väntar inte. Redan innan coronakrisen är över kommer vi att behöva planera för sommarens gräsbränder.

Handlar det om att konsekvenserna av klimatkrisen är mer allmänna? Corona drabbar alla och envar, individuellt, eller åtminstone våra gamla. Att ett nedärvt beteende att isolera sig och hamstra vid en direkt fara kickar i gång?

Oavsett vilken faktor som väger tyngst, måste vi parallellt med corona hantera klimatkrisen. I bästa fall kan corona lära oss något om modellering av krisutveckling som vi kan ta med oss på klimatets område.
För klimatet väntar inte. Redan innan coronakrisen är över kommer vi att behöva planera för sommarens skogsbränder.

17 mar 2020 | 14:12
Om skribenten
Chefredaktör

Relaterad läsning

Ämnen:
#corona #klimat
Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev