Vinner svenska modellen VM i krishantering? Statsepidemiolog Anders Tegnell vid onsdagens presskonferens på Folkhälsomyndigheten. Foto: Fredrik Sandberg / TT
Ledare

Vinner svenska modellen VM i krishantering?

25 mar 2020 | 11:58
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Coronakrisen har kommit att utvecklas till ett VM i krishantering. Hur kommer det sig att Tyskland ännu har så få döda? Borde vi smittspåra som Sydkorea? Ska vi stänga gränsen som Danmark? Begränsa rörligheten som Frankrike?

Vissa menar att Sverige är naiva som försöker sig på en ”egen” modell. Snart kommer vi, precis som alla andra, att vara i Italiens läge. Andra påpekar att olika länders redan existerande skillnader påverkar smittspridningen: befolkningstäthet, andelen äldre i befolkningen, sociala vanor, boende, barnomsorg och regler kring sjukfrånvaro.

Motion får till exempel inte ske längre än en kilometer från hemmet.

Vissa kulturella skillnader har kommit i dagen. Medan svenskarna hamstrade toapapper, så ökade ju till exempel vapenförsäljningen i USA. Jag såg någon på Facebook som föreslog att fransmännen förmodligen hamstrade rödvin och kondomer.

Medan fransmännen idag inte får röra sig på gatorna utan egentillverkade tillstånd för att motionera eller gå och handla, (motion får till exempel inte ske längre än en kilometer från hemmet) så litar svenska staten på att svenskarna håller sig informerade och själva tar ansvar för minskad smittspridning.

Om den svenska modellen ”lyckas” är det ett kvitto på att välutbildade och välinformerade medborgare med tillit till institutioner utgör ett starkare samhälle än det som stänger inne människor med hjälp av poliser på gatorna.

Den svenska staten tror på att befolkningen själva förstår att deras eget beteende påverkar andra. Att om jag smittar eller låter mig smittas, så kan det skapa problem för sjukvården. Regeringen skärper reglerna först när man ser att folk inte fattat, som med de berömda after ski-festerna. Strategin man tycks ha valt efter överväganden är att bromsa, inte stoppa, smittan.

Det kommer förstås bli svårt att avgöra vilka länder som lyckas bättre än andra, givet att vi har ganska olika förutsättningar från start. Men om den svenska modellen ”lyckas” är det ett kvitto på att välutbildade och välinformerade medborgare med tillit till institutioner och till varandra utgör ett starkare samhälle än det som stänger inne människor med hjälp av poliser på gatorna.

25 mar 2020 | 11:58
Om skribenten
Chefredaktör

Relaterad läsning

Ämnen:
#corona
Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev