Morfar var klokare än Jordan B Peterson Husmorstips för högern, skriver Birgitta Ohlsson (L) om. Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT
Krönika

Morfar var klokare än Jordan B Peterson

Män som förknippar kvinnor med kaos vill oss nog inte riktigt väl, skriver Birgitta Ohlsson (L) och serverar i stället några husmorstips för högern som hennes egen morfar Albin kunde ställt upp på.
19 nov 2018 | 11:55
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Min morfar Albin var bonde. Han var centerpartist. Han föddes på den plats i Västerbotten där han sedan levde sitt liv och avslutade det då han nästan 100 år gammal lämnade jordelivet. Han var vad man i dagens samhällsdebatt kallar en typisk ”somewhere”-person som värdesätter trygghet, att rota sig någonstans och höra till. Skötsamhet framför dryckeskultur. Snällhet framför oginhet. Att göra rätt för sig framför att strula runt. Livet kretsade kring gården, hustrun Betty, familjen, tron, fiolen och djuren.

Kamratskapen med de gamla nordsvenska arbetshästarna som Brunte som gick vid hans sida vid åkern betydde lika mycket som relationen till människor. Han grät när favoritdjur gick till slakt. En av de bästa stunderna på morgonen var att sitta, klappa och småprata med katterna på gårdstrappan.

Jag minns fortfarande de enkla livsråd som han brukade ropa åt mig som barn när jag likt en omvänd sommarkatt kom på besök någon månad under semestern. ”Si så du int stöjp!” (Gå försiktigt så att du inte ramlar) när jag på sprang ner till den mörka jordkällaren för att hämta mat. ”Lett na va” (Låt henne vara) när man drog sig undan i salen (västerbottniska för vardagsrummet) för att läsa sommarlovsböcker. Ständiga budskap om att hjälpa till på gården, skärpa sig och vara hygglig mot andra som då skulle vara schyssta tillbaka.

Kanske måste sunda husmoderstips år 2018 – för att tilltala denna tids konservativa vurm – kryddas med hätska utfall mot feminism.

Budord som vi finner i Bibeln, vettiga föräldrars barnuppfostran världen över och som har en återklang i de flesta religioner universellt på ett eller annat sätt. Det är inte raketforskning, definitivt inte nytt eller omskakande revolutionerande budskap utan mest vanligt globalt folkvett för att människor ska kunna leva tillsammans.

Kanske hade morfar på sitt sparsamma lantbrukarmanér blivit förvånad över att man kan tjäna miljoner på självklarheter som att vi ska ta ansvar över våra liv, bädda sängen eller vara snälla mot husdjur, skriver Birgitta Ohlsson. Foto: Lars Pehrson / SvD / TT

Nu är det drygt tio år sedan morfar dog. Han läste under sitt liv varken Dagens Nyheter, Dagens Industris ledarsida, tittade på SVT:s dylika Skavlan-program eller lyssnade på Sveriges Radios olika samhällsprogram. Måhända svepte han igenom Västerbottens Kuriren så länge ögonen höll och tidningen levererades. Men även om han levat i dag och fått höra den rådande debatten kring forskaren Jordan B Petersons idéer hade han nog tyckt att det mest var gamla hederliga husmorstips som presenterades i professorns 12 levnadsregler. Inget nytt. Inget att hetsa upp sig över. Inget att tindra över som om det vore en ny religion. Kanske på sitt sparsamma lantbrukarmanér blivit förvånad över att man kan tjäna miljoner på självklarheter som att vi ska ta ansvar över våra liv, bädda sängen eller vara snälla mot husdjur.

Något säger mig att män som förknippar kvinnor med kaos inte vill oss riktigt väl.

Tänk om dagens diskussion pausat till lite här. Då hade vi kunnat få en gedigen diskussion om vikten av att både kvinnor och män ska fostras i att ta ansvar för sina liv. Jag skriver själv om att sluta curla pojkar och män i min bok ”Duktiga Flickors Revansch”.

Nyhetsbrev

Men kanske måste sunda husmoderstips år 2018 – för att tilltala denna tids konservativa vurm – kryddas med hätska utfall mot feminism, serveras till en diet av enbart saltat kött och tankar om att det farligaste är en svag man för att kunna säljas på dagens bokmarknad.

I början av 1990-talet publicerades John Grays bok ”Män är från Mars. Kvinnor är från Venus” som blev startskottet på en debatt kring att kvinnor och män är väldigt olika. Måhända är Jordan B Petersons bok vår tids uppföljare på detta. Hans resonemang om att ”kvinnligt” är kaos och ”manligt” är ordning och resonemangen om Jung, Yin och Jang imponerar inte på mig som liberal och feminist.

Något säger mig att män som förknippar kvinnor med kaos eller tycker att vi kommer från en annan planet inte vill oss riktigt väl. Vi har liksom hört det förut och fått ta konsekvenserna på arbetsmarknaden, i familjen och relationer. Och inte har det inneburit frihet.

19 nov 2018 | 11:55
Om skribenten
Liberal författare & debattör

Relaterad läsning

Visa artikelns 6 kommentarer
Kommentera
 1. Av Anna Hiven 19 nov 2018:

  Jordan uppmanar till balans mellan ordning och kaos, inte att en ska utplånas till fördel av den andra. Läs på lite bättre.

 2. Av Martinus 19 nov 2018:

  Tyvärr det vanliga obildade dravlet från någon som inte satt sig in i JBP. Det är det arketypiska femenina, inte kvinnan, som syboliserar kaos och potential. Detta handlar snarare om kosmiska principer och är ingenting negativt utan en av fundamentala prinviperna i tillvaron. Detta är på inget sätt något som JBP kommit på utan är den del av alla uråldiga läror/traditioner, via Jung osv in i den moderna kontexten..

 3. Av Albin 20 nov 2018:

  Galet trött och platt analys av Jordans budskap. Bevisligen har du inte alls lagt ner någon vidare analys av hans ord. Han pratar om hur man skapar ordning och reda i sitt liv och du kallar det för ”inget att hetsa upp sig över”. Skrattretande genomskinligt att din politik går före en redig analys i det här fallet.

 4. Av Mattias Åslund 20 nov 2018:

  Nu har ju uppenbarligen Birgitta Ohlsson varken lyssnat eller läst något av Jordan Peterson i någon signifikant utsträckning, hennes kritik verkar enbart vara byggd på diverse felciteringar och illvilliga fultolkningar skrivna av diverse identitetspolitiska skribenter som med lätt desperata sätt försöker försvara sin snabbt krympande mediala plattform.
  Det finns en hel del relevant kritik mot nyanser av JBPs retorik, argument och slutsatser. Birgitta Ohlsson missar dock den helt eftersom hon inte förstår fenomenet och drivkraften bakom rörelsen. Folk törstar extremt mycket efter en intellektuell debatt, där motståndarens bästa argument blir hövligt bemötta (tolkade välvilligt och generöst). JBP säger hela tiden att han blir upprymd och glad om någon hittar svagheter i hans argument, så att han kan förbättra dem och bli en mer upplyst människa. Folk vill bort från dogmatisk sekteristisk fördömande moralpositionering, som identitetspolitik och vänsterfeminism.

 5. Av Terese 21 nov 2018:

  Ständigt förfäras och förvånas jag över att de man tror ska vara pålästa ivrigt kommer med kommentarer och debattinlägg som visar att de inte ens försökt sätta sig in i ämnet. Det här är ju en helt fel tolkning av det Jordan Petersen skriver om. Varför denna hetsiga jakt på de som tänker fritt och förlitar sig på forskning?

 6. Av Jakob 5 dec 2018:

  ”Män som förknippar kvinnor med kaos vill oss nog inte riktigt väl” Jag måste säga att jag verkligen berömmer er som valt att först läsa och sedan kommentera denna ”krönika”. Jag har sedan länge helt enkelt slutat att läsa efter att sett att skribenten är helt okunnig i ämnet. Istället lägger jag på minnet avsändaren, både tidning och författare, för att undvika att lägga ner tid på oseriös journalistik. Jag menar, det finns ju rätt mycket att välja på, och om första meningen är lögn eller ignorans tar jag mig vidare till andra siter. Hoppas dock att Birgitta Ohlsson blir triggad att läsa på i ämnet, när enad reaktion är just hur lite hon uppenbarligen kan om JBP!

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Hämtar fler artiklar