Krismöte på Arbetsmiljöverket med parterna I kväll, torsdag, hålls ett krismöte mellan parterna och Arbetsmiljöverket, utlösande för krisen är myndighetens arbete med certifiering av pannoperatörer. Arkivbild: Kontrollrum i kärnkraftverket i Forsmark. Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX.

Krismöte på Arbetsmiljöverket med parterna

Arbetsmiljö Under eftermiddagen och kvällen hålls ett krismöte på Arbetsmiljöverket med deltagare från regeringen och arbetsmarknadens parter. Parterna är kritiska mot bristerna i myndighetens samverkan med dem. Frågan har varit aktuell länge, men blivit akut sedan kravet på certifiering av pannoperatörer gått snett.
Carl von Scheele
28 apr 2022 | 17:07
+1
0
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
1

– Vikten av en god relation mellan arbetsmarknadens parter och Arbetsmiljöverket går inte nog att betona. Det är oerhört viktigt att den relationen är väl fungerande, men jag kan inte uttala mig om mötet. Vi får se vad det ger, säger Anna Bergsten, jurist och arbetsmiljöexpert på Svenskt Näringsliv.

För ett halvt år sedan publicerade arbetsgivarna en rapport med skarp kritik mot myndigheten och en rad förslag på hur dess arbete kunde förändras. I samband med lanseringen av rapporten konstaterade Anna Bergsten och hennes kollega Amelie Berg att både arbetsgivare och fack är kritiska till hur Arbetsmiljöverket fungerar.

Kritiken handlar både om bemötande från myndighetens sida och regelutformningen.

Ser samverkan som förutsättning

På LO håller man med arbetsgivarna om kraven på förbättrad samverkan.

– Vi ser att Arbetsmiljöverket tagit till sig av kritiken och insett att något behöver göras, men vi upplever att det är lite trevande i försöken att hitta bättre former för samverkan, säger Carola Löfstrand, utredare i arbetsmiljöfrågor på LO.

Myndighetens personal behöver ha god förförståelse av hur parterna fungerar och kollektivavtalens roll i arbetsmiljöfrågor och hur detta hänger ihop med regelverket och den egna tillsynsrollen, framhåller hon.

– Där föreskrifterna slutar tar ibland kollektivavtalen vid. Därför är det viktigt med god dialog och samverkan.

Fyra klasser certifikat blev en

Den akuta frågan på kvällens krismöte är certifieringen av pannoperatörer som gått riktigt snett. Alla operatörer skulle ha varit certifierade redan 2020, men efter tung kritik beslöt Arbetsmiljöverket att skjuta upp ikraftträdandet av de nya bestämmelserna i två år.

– Ja, nu är det sex månader kvar till ikraftträdandet och då är risken att människor sägs upp för att de inte klarar av proven och blir certifierade, säger Carola Löfstrand.

Den som har en enklare panna ställs inför samma höga krav som en säkerhetsklassad panna på kärnkraftverket i Forsmark

En anledning till att inte alla får godkänt är att Arbetsmiljöverket i sin strävan mot förenklingar av föreskrifter har gjort om klassificeringen från fyra klasser till en enda. Enbart den högsta klassen finns kvar.

– Myndigheten ställer samma höga krav på alla oavsett vilken panna du hanterar på arbetsplatsen. Den som har en enklare panna ställs inför samma höga krav som en säkerhetsklassad panna på kärnkraftverket i Forsmark, säger Löfstrand.

Fack och arbetsgivare lika kritiska

LO brukar inte motsätta sig att skyddsklasser höjs, men i detta fall blir konsekvenserna orimliga, enligt Löfstrand.

– Självklart kan det bli mycket skador och olyckor om man inte är certifierad, men utbildningen ska vara proportionerlig till pannornas farlighet och hur pass avancerade pannorna är att hantera, alltså vara så som den hittills har varit.

I denna fråga är fack och arbetsgivare lika kritiska. Trycksatta värmepannor finns över allt i samhället från skolor och fritidsanläggningar till hotell, lantbruk och många andra områden.

Arbetsgivarna är också mycket kritiska till att det kostar tiotusentals kronor att gå utbildning och bli certifierad. Kostnaden är lika stor för småföretag som storföretag.

Kostnaderna har skenat iväg och Arbetsmiljöverket har underskattat antalet pannor som omfattas av certifieringen, enligt Näringslivets Regelnämnd.

Carl von Scheele
28 apr 2022 | 17:07

Relaterad läsning

Visa artikelns 1 kommentar
Kommentera
  1. Länkad till från skyddsombudensverkstad.se - "Krismöte på Arbetsmiljöverket med parterna - Skyddsombudens Verkstad" 28 apr 2022:
    […] InläggsinnehållLäs merArbetsmiljö-arkiv – Arbetsvärlden […] - Läs hela texten här

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev