Generalstrejk i Belgien Wiktor Nummelin / TT
Redan i förra veckan skedde mindre strejker i Bryssel, här vid en trafikknut.

Generalstrejk i Belgien

Protester Belgien paralyserades av en generalstrejk igår måndag. Facken menar att löntagarna drabbas orimligt hårt av åtstramningspolitiken.
Anna Trenning-Himmelsbach
16 dec 2014 | 10:47
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Inga flyg. Inga tåg. Stängda skolor. Tysta industrier. Och sjukhus, som bara tar emot akutpatienter. Måndagen den 15:e december stod Belgien stilla.

De tre största facken hade utlyst en generalstrejk i protest mot ett åtstramningspaket som landets nya regering har presenterat.
– Besparingarna drabbar i högsta grad löntagarna. Det handlar inte om en politisk strejk, som vissa påstår. Vi är inte ute efter att stjälpa regeringen, säger François Reman, informationsansvarig hos det kristna facket ACV-CSC.

Den styrande högerkoalitionen vill spara 11 miljarder euro under de kommande fem åren. Detta ska bland annat göras genom minskade bidrag. Nästa år försvinner också en automatisk indexreglering av lönerna. Facken är också missnöjda med att den allmänna pensionsåldern ska höjas från 65 till 67 fram till 2030.

Fakta om Belgien

  • Belgien har 11,2 miljoner invånare.
  • De tre största facken är: ACV-CSC (kristet), ABVV-FTGB (vänster) och ACLVB-CGSLB (liberalt).
  • Anslutningsgraden bland landets löntagare är cirka 55 procent. Belgien är ett av få EU-länder där facken har vuxit under de senaste åren.
  • Strejkrätten är individuell. Även icke-organiserade löntagare deltar därför i aktioner.
  • Belgien styrs sedan i oktober 2014 av en koalitionsregering, som leds av premiärministern Charles Michel, och består av ministrar från fyra olika högerpartier.
  • Arbetslösheten är 8,4 procent.
+ Expandera

Löntagarorganisationerna anser att regeringen gör fel val. Fel personer ska spara. Det finns idag till exempel ingen förmögenhetsskatt i Belgien.
– Ja, vi hävdar att man kan ta pengar från annat håll, framförallt från kapitalinkomster, säger François Reman.

Generalstrejken ingår i en serie av protester som inleddes för en dryg månad sedan. Den sjätte november demonstrerade hundratusentals personer i Bryssel. Sedan dess har facken genomfört en rad punktaktioner runt om i landet.
Enligt François Reman har de ett starkt stöd hos befolkningen i sina krav.
– Ja, många invånare håller med om att politiken är orättvis.
Han säger att generalstrejken kan ses som en lyckad kraftmätning inför kommande överläggningar.
Under den här veckan ska facken träffa arbetsgivarna, och i början av nästa år inleds förhandlingar med regeringen. Facken planerar redan för nya aktioner.

Anna Trenning-Himmelsbach

/ Kontakta skribenten

16 dec 2014 | 10:47

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev