I det alldeles färska tyska avtalet höjs lönerna med 6,5 procent från augusti. Dessutom får arbetstagarna ett engångsbelopp på 500 euro (ca 5 200 kr) för månaderna juni och juli. Avtalet omfattar 76 000 arbetstagare i den nordvästtyska och östtyska stålindustrin.
Avtalet är det bästa på 30 år inom stålindustrin jublar man på IG Metall. De anställda får sin rättmätiga del av den mycket goda ekonomiska situationen i branschen, framhåller förbundet också.
För arbetsgivarna blir kostnaderna för lönehöjningen i det 18 månader långa avtalet 4,3 procent per år.
– Avtalet är på en hög nivå och är ett utslag av att tysk stålindustri går väldigt bra, säger Unionens förhandlingschef Martin Wästfelt till Arbetsvärlden.
I Tyskland pågår också förhandlingar i verkstadsindustrin. IG Metall har år lagt lönekrav på över 8 procent.
– I verkstadsindustrin är fordonsindustrin ännu mer dominerande inom sektorn än vad den är i Sverige. Detta avtal kommer ha ännu större betydelse än stålindustrins för vår avtalsrörelse, konstaterar Wästfelt.
Tyskland viktigaste konkurrentland
Parterna inom industrin är överens om att Tyskland är Sveriges viktigaste konkurrentland.
– Det är viktigt att hålla fast vid sådana grundläggande utgångspunkter från bägge sidor.
Nyligen genomförde han en resa i Tyskland. Syftet var att förstå mer av det tyska systemet och vad som sker i avtalsrörelsen.
– Vi följer Tyskland noga. När man ska jämföra länder behöver man alltid förstå vad som är likt, mycket likt och vad som skiljer länder åt.
Tyskland har mött samma problem som Sverige under pandemin och efteråt. Men problemen med halvledarbrist, konsekvenser av kriget i Ukraina och kraftigt stigande energipriser har varit större där än i Sverige, enligt Wästfelt.
Räcker inte för att skydda mot inflationen
Räcker lönelyft på tysk nivå att bevara reallönerna mot den kraftiga inflationen?
– Det är en omöjlig fråga att svara på. Om du ser på inflationen här just nu, så gör det inte det. Ingen vet hur långvarig dessa effekter kring höga energipriser kommer att bli.
För Facken inom industrin har redan förberedelserna för nästa års avtalsrörelse dragit i gång. I slutet av oktober eller början av november kommer de fem samverkande facket presentera sina krav och vid jultid ska parterna byta yrkanden.
– Vi håller fast vid vår modell, säger Martin Wästfelt.
Bättre utveckling för förädlingsvärdet i Sverige
För facken inom industrin är Riksbankens inflationsmål en viktig utgångspunkt i avtalsrörelsen, liksom bevarad konkurrenskraft och sysselsättning. Den internationellt konkurrensutsatta sektorn ska ange takten för löneökningarna, anser facken inom industrin.
Den svenska konkurrenskraften är god, inte minst i jämförelse med Tyskland, slog Facken inom industrin fast i sin senaste ekonomiska rapport från i höstas. Den svenska industriproduktionen har ökat snabbare än i Tyskland på senare tid. Utvecklingen av förädlingsvärdet har också varit bättre.