Experterna: Hen blir ny arbetsmarknads-minister När kommer röken som signalerar att vi har en ny arbetsmarknadsminister? Johan Nilsson / TT

Experterna: Hen blir ny arbetsmarknads-minister

Ny regering Vem får högsta uppdraget för svensk arbetsmarknad? Arbetsvärlden bad sju arbetsmarknadsproffs om kvalificerade spaningar. Och det råder noll samsyn.
7 okt 2022 | 07:30
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Caspian Rehbinder

Caspian Rehbinder, ansvarig för arbetsmarknad på marknadsliberala tankesmedjan Timbro

– Arbetsmarknadspolitiken är ovanligt spännande just nu. Vi har på kort tid sett ett nytt huvudavtal, en omstöpning av LAS, ett nytt studieomställningsstöd, förändrade konfliktregler, höjt tak i a-kassan, omfattande korttidspermitteringar, en pågående omstöpning av Arbetsförmedlingen och en kantring av politiken för arbetskraftsinvandring. Och utmaningarna är stora även för mandatperioden som kommer.
–  Vem borde hålla i en omstöpning av det här? Jag hoppas att Liberalerna är med i regeringen, och en liberal som arbetsmarknadsminister vore inte fel. Både Mats Persson och Gulan Avci skulle kunna hålla i tyglarna, kontra utanförskapet och liberalisera politiken. Blir det en moderat hoppas jag på någon som värnar Borgs och Reinfeldts arv, jobbar tätt med finansdepartementet för att få fler i jobb och sätter arbetslinjen främst.

Redaktionens anmärkning: Mats Persson (L) är i dag partiets ekonomisk-politiska talesperson. Gulan Avci (L) är partiets jämställdhets- och skattepolitiska talesperson.

German Bender, utredningschef på fackligt finansierade tankesmedjan Arena Idé

German Bender

– Jag tror att det blir en moderat. De tycker att arbetsmarknadspolitiken är viktigare än de andra. Om det inte blir någon helt oväntad, för att de måste lösa något internpolitiskt pussel till exempel, så är det mest uppenbara alternativet Mats Green, som är arbetsmarknadspolitisk talesperson.
– Eller Tobias Billström, som var arbetsmarknadsminister under en kort period. Han har ju även varit migrationsminister, och för Moderaterna finns viktiga migrationspolitiska dimensioner i arbetsmarknadspolitiken.

Laura Hartman, chefsekonom på LO

Laura Hartman. Foto: Fredrik Sandin Carlson

–  Jag tror att Moderaterna vill ha den posten. Arbetslinjen ligger dem nära, och arbetsmarknadsfrågor brukar prioriteras högt. Det uppenbara namnet är Mats Green, men jag tror inte på honom. Han är för okänd. Ett spår är Timbro-sfären och där finns två namn. Det första är Karin Svanborg Sjövall, men framför allt Maria Rankka. Ulf Kristersson vill ha någon som står honom nära, och jag tror att hon tillhör den kretsen.
–  Det andra spåret är en före detta statssekreterare, folk med erfarenhet från regeringskansliet. Då tänker jag på Mikael Sandström, han har ju även jobbat på TCO.
–  På tal om parterna är det ett tredje spår. Då tänker jag på någon som faktiskt inte är moderat, Karin Johansson, tidigare vd för Svensk Handel numera på Svenskt Näringsliv. Hon är kristdemokrat, och har varit statssekreterare under Allians-regeringen.

Redaktionens anmärkning: Både Karin Svanborg Sjövall och Maria Rankka har tidigare varit vd för Timbro

P.M. Nilsson, politisk redaktör på Dagens Industri

P.M. Nilsson

–  Jag har faktiskt ingen aning.

 

 

 

Ann-Therese Enarsson

Ann-Therése Enarsson, vd för den tjänstemannafackliga tankesmedjan Futurion

–  En tung person i Kristdemokraterna som troligen får ministerpost är Jakob Forssmed. Det är möjligt att det blir arbetsmarknad, även om finansmarknadsposten är hetare för hans del. Så jag tror att Moderaternas Jessica Polfjärd är mer sannolik. Hon har varit ordförande i arbetsmarknadsutskottet och sitter nu i Europaparlamentet.

Britta Lejon

Britta Lejon, ordförande för fackförbundet ST

– Om inte Elisabeth Svantesson blir finansminister kunde hon vara en kandidat. Annars kanske förra statssekreteraren på Arbetsmarknadsdepartementet Bettina Kashefi kan vara tänkbar. Från KD – Acko Ankarberg Johansson om hon inte fortsätter med de sociala frågorna, eller Desiree Pethrus. Och från L kanske Roger Haddad.

Redaktionens anmärkning: Bettina Kashefi jobbar i dag som kanslichef för Kommissionen för skattenytta.

Även arbetsgivarorganisationerna Almega och Svenskt Näringsliv har fått frågan, men avböjt att svara.

7 okt 2022 | 07:30
Om skribenten
Reporter på Arbetsvärlden

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev