Trots att föräldraförsäkringen ger kvinnor och män samma rätt till betald föräldraledighet är uttaget långt ifrån jämställt. TCO:s Jämställdhetsindex som släpps idag visar att kvinnor i Sverige tog ut 71 procent av alla dagar med föräldrapenning och vård av sjukt barn förra året. Män tog bara ut 29 procent.
Det ojämna uttaget påverkar kvinnors ekonomi på både kort och lång sikt, det påverkar också jämställdheten på arbetsmarknaden. Kvinnor är borta längre perioder från arbetet än män, arbetar mer deltid efter föräldraledigheten och har lägre inkomst och pension.
Det är frustrerande svårt att nå politisk enighet kring reformer som leder till att kvinnor och män delar mer lika på föräldraledigheten. Vissa vill göra föräldraförsäkringen helt individualiserad utan möjlighet att överlåta dagar, medan andra absolut inte vill styra hur föräldrar lägger upp och fördelar ledigheten mellan sig.
Ett mer jämställt uttag av föräldraledigheten är så angeläget att vi måste tänka kreativt och pragmatiskt.
Utredningen om en modern föräldraförsäkring överlämnade sitt slutbetänkande till regeringen i december och lägger där fram en rad förslag. Fokus i debatten har dock legat på utredningens förslag om en tredelning av föräldrapenningdagarna. Allianspartierna är kritiska mot att öka antalet reserverade månader som tredelningen innebär.
TCO är för en tredelning av föräldraförsäkringen. Vi ser dock att det parlamentariska läget i riksdagen innebär att en tredelning inte har majoritet bakom sig och därmed inte kan genomföras just nu. Ett mer jämställt uttag av föräldraledigheten är så angeläget att vi måste tänka kreativt och pragmatiskt och söka förslag som fler kan ställa sig bakom.
TCO föreslår därför följande förändringar av föräldraförsäkringen:
1. Byt ut de 90 lägstanivådagarna i föräldraförsäkringen mot 90 ”föräldratidsdagar” med ersättning på sjukpenningnivå. Föräldratidsdagarna får tas ut tio dagar om året under barnets uppväxt, fem per förälder om barnet har två vårdnadshavare. Föräldratidsdagarna får användas när barnet är mellan 3 och 12 år och övriga 390 föräldrapenningdagar får tas ut före barnets treårsdag. Förslaget uppmuntrar föräldrar att dela mer lika på heltidsföräldraledigheten innan barnet börjar förskolan och förenklar för alla vårdnadshavare att få ihop livspusslet under barnets uppväxt.
Att byta ut de nuvarande lägstanivådagarna med låg ersättning mot föräldratidsdagar med högre ersättning tror vi att så gott som alla föräldrar skulle säga ja till om de fick välja själva. Det gäller även familjer med gemensam vårdnad där mannen inte tar ut någon föräldrapenning alls. I dessa familjer får kvinnor med vårt förslag möjlighet att ta ut 45 dagar med hög ersättning under barnets uppväxt, medan de med dagens regelverk i princip endast kan ta ut föräldrapenning fram till barnets fyraårsdag.
2. Inför en ”jämställdhetspeng” i föräldraförsäkringen. Vi föreslår att en skattefri klumpsumma på omkring 15-20 000 kronor betalas ut automatiskt till de föräldrar som har delat lika (40-60 procent var) på de föräldrapenningdagar som de har tagit ut fram till barnets tvåårsdag. En sådan jämställdhetspeng ger föräldrar positiva ekonomiska incitament att dela lika på heltidsföräldraledigheten när barnet är litet utan att minska valfriheten. Konstruktionen är tydlig och enkel att förstå och jämställdhetspengen får man först om man delar lika. Det var inte fallet med den jämställdhetsbonus som prövats tidigare.
Det är dags att släppa de låsta positionerna och komma överens över blockgränserna om förändringar i föräldraförsäkringen som gör att kvinnor och män delar mer lika på ansvaret för barnen. Det är nödvändigt för att vi ska kunna öka jämställdheten på arbetsmarknaden och närma oss ekonomisk jämställdhet i Sverige. Med TCO:s förslag kan vi ta kliv framåt mot ökad jämställdhet samtidigt som föräldrarna behåller valfrihet att lägga upp föräldraledigheten utifrån sin familjs förutsättningar och preferenser.
TCO uppmanar de politiska partierna att söka lösningar som är möjliga att enas om och överväga TCO:s förslag.