Lärarna behöver en rimlig arbetsmiljö ‒ inte 6000 kronor Vesna Prekopic är tidigare skolledare.
Debatt

Lärarna behöver en rimlig arbetsmiljö ‒ inte 6000 kronor

Skolan S i Stockholms stads 6000 mer till lärare i utsatta skolor är bortslösade pengar. Test i Södertälje visar att arbetsmiljö är viktigare än pengar. Det skriver den tidigare skolledaren Vesna Prekopiç.
27 feb 2018 | 13:48
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Det är en sorglig sanning att de skolor som har störst behov av erfarna, utbildade lärare är de som i stället har störst andel obehöriga och med kort arbetslivserfarenhet. Medan elever från resursstarka hem går på skolor med hög lärarkompetens, går elever från resurssvaga hem på skolor med låg lärarkompetens. Det är ett stort problem för eleven som individ, såväl som skolan som samhällsbyggande institution.

I Stockholm har skolborgarrådet Olle Burell (S) bestämt sig för att ändra på detta. Det är en ambition som både är hedervärd och absolut nödvändig, men metoden är mer tveksam. Olle Burell ska locka behöriga lärare till två av stadens, som det kallas, utsatta grundskolor genom att erbjuda 6 000 kronor extra i lön om de väljer att jobba där. Samma summa ska befintlig behörig lärarpersonal få samt specialpedagoger och biträdande rektorer, för att ”testa om det är lönen som är den viktigaste faktorn för att få befintliga lärare att stanna kvar och nya att söka sig dit”, säger Olle Burell i en intervju till P4 Stockholm.

Lönetillägget ska gälla från den 1 mars till den 31 december och kan förhoppningsvis fortsätta betalas ut om Socialdemokraterna vinner valet, säger Olle Burell. Om man bortser från den ogenerat röstfiskande premissen för att man eventuellt ska få behålla sin nya lön, finns det andra viktigare insatser som missas när fokus hamnar på mer pengar i plånboken.

Till att börja med är det en märkligt kortsiktig satsning och frågan är vilka erfarna och behöriga lärare som ska lockas att byta jobb mitt under en vårtermin, liksom vilka som ska lockas att söka eller att byta jobb till hösten för en lön som de bara har garanterad en termin?

 I Södertälje har man tidigare försökt locka lärare med högre lön, men det som visat sig fungera är att på vissa skolor erbjuda att arbeta i tvålärarsystem.

För det andra är pengar bra, men en god psykisk och fysik hälsa är ännu bättre. Vad är en hög lön värd om arbetsmiljön och arbetsvillkoren är usla? I januari visades ett nyhetsinslag på TV4 där en lärarstudent berättar om en incident när hon var vikarie på en grundskola. När hon ger en tillsägelse till en 11-årig elev möts hon av sparkar och blir kallad fet hora.

Rektorn vid en skola i Vallentuna, norr om Stockholm, har knivskurits vid ett bråk 2015. Enligt polisen knivskars rektorn när han gick emellan och försökte avstyra ett bråk.
Foto: Nora Lorek / TT

I rapporten ”Mer resurser till utsatta skolor” (2017) från Lärarnas Riksförbund ges en bild av en ”kaosartad skolmiljö med bråk, slagsmål, kränkningar, bristande studiero, vandalisering och otrygghet”. Inför nolltolerans i praktiken mot hot och våld i skolan och anställ socialpedagoger, fältassistenter, fritidspersonal samt stärk elevhälsan på varje skola, så att lärarna garanteras ett jobb som lärare och inget annat.

För det tredje är ensam inte stark. I Södertälje har man tidigare försökt locka lärare med högre lön, men det som visat sig fungera är att på vissa skolor erbjuda att arbeta i tvålärarsystem. Kollegialt samarbete med fokus på undervisning lockar.

En sådan satsning skulle kunna slås ihop med en styrning av förstelärar- och lektorstjänsterna till skolor med störst pedagogiska behov. För om ett grundkriterium för en karriärstjänst är minst fyra års dokumenterad pedagogisk skicklighet, ska väl den läraren per automatik vara på den plats där behovet är störst?

Allt detta vågar jag påstå är både mer långsiktigt och effektivt.

Vesna Prekopiç
Ledarskribent Dagens Arena, gör podden Jakten på den jämlika skolan och är tidigare skolledare

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev