Skapa nya, enkla jobb – och låt det gå fort. Så löd statsminister Stefan Löfvens uppdrag till näringsminister Mikael Damberg (S) när statsministern nyligen presenterade sin regeringsombildning och passade på att ge nya uppgifter till en del av statsråden.
Mikael Damberg var tydlig när han kommenterade sitt nya uppdrag: De politiska partierna har inte varit särskilt uppfinningsrika när det gäller lösningar för att få fler i arbete. Framför allt gäller det dem som ofta står långt ifrån arbetsmarknaden, som unga och utlandsfödda. ”Man måste vara kreativ och nytänkande”, sade Damberg. Det är ett välkommet budskap som rimmar väl med de möjligheter egenanställning innebär.
Egenanställning innebär att man är anställd av ett egenanställningsföretag, men själv ansvarar för att dra in de uppdrag som man genomför. Egenanställningsföretaget har fullt arbetsgivaransvar precis som vid andra anställningar och betalar lön, sjuklön och försäkringar. För den anställde innebär det en lägre risk och mindre administration jämfört med att starta en egen firma.
”Bakgrunden är att många vill ha göra sin grej självständigt, men drar sig för den administrativa börda som en egen firma innebär.”
Antalet egenanställda har ökat kraftigt under de senaste fyra åren, om än från låga nivåer. I dag är över 18 000 människor egenanställda i Sverige och detta är bara början.
Bakgrunden är att många vill ha göra sin grej självständigt, men drar sig för den administrativa börda som en egen firma innebär. Det kan handla om unga med oprövade idéer eller nyanlända som saknar förankring på den svenska arbetsmarknaden. På det viset frigör egenanställningar människors skaparkraft och bidrar till nya jobb och företag.
En undersökning från egenanställningsföretaget Frilans Finans visar att nära hälften av de egenanställda vill att deras verksamhet ska utvecklas till ett företag, som i sin tur sysselsätter fler. Egenanställningar fungerar därför som en slags företagskuvöser: Ett enkelt sätt att testa sina idéer utan att offra sin trygghet.
”Mikael Dambergs första åtgärd för fler jobb borde vara att förtydliga de egenanställdas rätt till ersättning från a-kassan.”
Tyvärr står ett stelbent regelverk i vägen för den egenanställde. Mikael Dambergs första åtgärd för fler jobb borde vara att förtydliga de egenanställdas rätt till ersättning från a-kassan. Dagens regelverk är nämligen ganska snårigt och arbetslösa avstår från att arbeta som egenanställda av rädsla för att förlora ersättningen från a-kassan.
Det är i grunden orimligt. De egenanställda är inte företagare utan anställda och ska självklart ha rätt till samma trygghet som alla andra. Dubbelt orimligt blir detta eftersom regelverket förhindrar arbetslösa människor från att arbeta.
En andra viktig åtgärd är att öka kännedomen om egenanställning, inte minst inom arbetsförmedlingen och andra myndigheter. Här har Mikael Damberg stora möjligheter att påverka.
En satsning från regeringen på egenanställningar är ett effektivt sätt att snabbt skapa nya jobb. Tillvaratagen skaparkraft, färre arbetslösa och mindre utanförskap – det tjänar alla på.