Chefer längtar tillbaka till kontoret Anställda uppskatytar distansarbete, enligt en ny studie. Foto: Jessica Gow / TT

Chefer längtar tillbaka till kontoret

Distansarbete Arbetstagare värderar distansarbete högt, medan chefer är negativt inställda. Det visar en ny undersökning om erfarenheter av hemmaarbete under den pågående krisen.
7 okt 2020 | 06:00
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

– Chefer kan uppleva otydlighet om de inte kan se och prata med medarbetarna på plats. De kan bygga upp en bild av situationen som inte alltid stämmer och känna brist på kontroll.

Det säger organisationspsykologen Mattias Elg, som på uppdrag av Remote Lab har tagit fram en rapport om erfarenheter av distansarbete under 2020. Rapporten sammanställer internationell forskning med en enkät om svenska erfarenheter. Mellan april och augusti i år har arbetsgivare och arbetstagare svarat på hur de upplever arbetsleda och att arbeta på distans.

Mattias Elg, Remote Lab.

Någonting som framkommit i enkätsvaren är att arbetstagare ställer sig klart mer positiva till att arbeta hemifrån än vad chefer gör. 96 procent av de tillfrågade arbetstagarna vill gärna ha möjlighet att fortsätta jobba delvis på distans efter att den nuvarande Corona-krisen är över. Men 71 procent av de tillfrågade arbetsgivarna vill inte att deras medarbetare ska jobba hemifrån.

– Vi har kunnat se att många av medarbetarna har upplevt en ökad livskvalitet, framför allt för att det blir enklare att få ihop privatliv med arbetsliv. Chefer behöver möta det här och utveckla sina förmågor i att leda på distans. Medarbetarna kommer inte att vilja gå tillbaka till hur det var förut, säger Mattias Elg.

Känslan av brist på kontroll vid distansarbete är inte lika tydlig för medarbetarna som för dem i chefsposition. Det kan bero på att de inte behöver ha ett övergripande perspektiv, säger Mattias Elg. De förväntar sig att chefen ska ta det ansvaret.

Karisma mindre viktigt på distans

Även om 71 procent av arbetsgivarna uppger att de inte vill att deras personal fortsatt ska jobba hemifrån, är det bara 63 procent som inte själva vill arbeta på distans.

– Det där är ett intressant psykologiskt fenomen, som också speglas hos medarbetarna. Alla har helt enkelt större tillit till sin egen förmåga.

Någonting som chefer måste utveckla är att skapa tillit och trygghet i den digitala världen, säger Mattias Elg. Det underlättas av att de digitala verktygen blir bättre och bättre, som att du nu enkelt kan ha så kallade ”break out rooms” i Zoom, där chef och medarbetare kan prata på tu man hand.

En av fyra arbetstagare som medverkat i undersökningen uppger att de har kontroll över sitt arbete mindre än halva tiden. Det tyder på osäkerhet kring arbetsroller och bristande ledarskap, säger Mattias Elg. Chefsegenskaper som vanligtvis värderas högt är inte lika viktiga i den virtuella världen.

– I det fysiska rummet är det viktigt med karisma och att chefen inger trygghet i sociala sammanhang. Det betyder inte lika mycket i den digitala miljön. Där är det i stället mer organisatoriska färdigheter som räknas.

Kan leda till förändrad chefsroll

Undersökningen bygger på svar från 1 076 arbetstagare inom både offentlig och privat sektor, som alla arbetat på distans under perioden, samt 366 arbetsgivare verksamma i Mittsverige. Det är inte en vetenskaplig studie, men resultaten är samstämmiga med tidigare studier och forskning på området, säger Mattias Elg.

Remote Lab kommer att fortsätta följa deltagarna i studien och hoppas kunna fånga upp förändringar över tid. Vad det ökade distansarbetet kommer att innebära på lång sikt är en intressant diskussion, säger Mattias Elg. Inte minst i förhållande till just chefsegenskaper.

– Det är en intressant diskussion vad det skulle kunna innebära långsiktigt. Om till exempel det visionära ledarskapet tappar i betydelse.

Rapporten presenteras under ett seminarium på onsdagen i samarbete med tankesmedjan Futurion.

7 okt 2020 | 06:00

Relaterad läsning

Visa artikelns 1 kommentar
Kommentera
  1. Länkad till från chefakademin.se - "5 motmedel mot ”pandemi-blues” i teamet | Chefakademin" 23 okt 2020:
    […] ”Chefer behöver möta det här och utveckla sina förmågor i att leda på distans. Medarbetarna kommer inte att vilja gå tillbaka till hur det var förut”, säger organisationspsykologen Mattias Elg som sammanställt undersökningen till Arbetsvärlden. […] - Läs hela texten här

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev