Enligt Sveriges Radio har det fattats ett formellt beslut på Arbetsförmedlingen om att sluta använda ordet ”kund” om arbetsgivare eller arbetssökande som vänder sig till myndigheten. Det ska ha gått ut till alla anställda i förra veckan.
– När det gäller arbetssökande har de också skyldigheter. Det här är inte kunder. Vi är inte försäljare, utan vi är statstjänstemän, säger Arbetsförmedlingens generaldirektör Maria Hemström Hemmingsson till radion.
Arbetssökande har inte alltid rätt
På frågan om kunden inte alltid har rätt svarar hon att den som söker arbete alltid ska mötas av respekt utifrån lagar och regelverk.
– Men det innebär inte att en arbetssökande alltid har rätt till vad han eller hon vill ha i ett visst ögonblick. Ord har betydelse. Det är därför vi kommer kalla vår målgrupp för vad de faktiskt är, arbetssökande och arbetsgivare, säger Maria Hemström Hemmingsson.
Ett steg bort från NPM
Enligt Magnus Blomgren, docent i statsvetenskap vid Umeå universitet, är det här ett steg bort från 1990-talets idéer om new public management i det offentliga, som delvis kunde innebära att myndigheter skulle fungera som företag.
– Det är intressant för det finns mycket symboler i sådant här. Nu ändrar man tillbaka till att myndigheter ska vara myndigheter, och inte någon form av företag, säger han till radion.