Svenskarna har börjar spara, både pengar och el. Det är samma sektorer som drabbades under pandemin som drabbas när svenskarna håller hårdare i plånboken.
Vi slutar äta på restaurang, resa och skjuter upp inköp vi gör mer sällan, som vitvaror och vissa klädinköp.
– Vi ser att konjunkturen slår mot det som handlar om vår livskvalitet, där det slog extremt hårt under pandemin, som handel, besöksnäring och transport, säger Erica Sundberg, operativ chef vid Trygghetsrådet, TRR, som är omställningsorganisation för privatanställda tjänstemän.
För tjänstemän som arbetar i de sektorerna kan det alltså vara läge att börja tänka på att ställa om.
För det är gott om jobb.
– Vi har historiskt sett få tjänstemän inne hos oss, vi har aldrig haft så få.
Och de som blir av med jobbet och får hjälp av TRR kommer snabbt ut i arbete igen.
– Det är en extremt hög kompetensbrist generellt. Arbetsgivarna har haft utmaningar att rekrytera eftersom man fick släppa så många människor under pandemin.
Än har inte arbetsmarknaden för privatanställda tjänstemän påverkats av det ekonomiska läget.
– Vi har en extremt stark arbetsmarknad och ser inte ens tidiga signaler att det skulle vara en nedgång runt hörnet. Men vi följer allt som händer i omvärlden och förstår att det kan bli så att det blir en lågkonjunktur som drabbar företagen och att det blir en ökning om vi tittar på det kommande året.
Viktigt att fortsätta utbilda sig
För den som vill rusta sig inför kommande lågkonjunktur finns ändå några saker att tänka på, menar Erica Sundberg.
– Det viktigaste är att tänka att det tidigare traditionella med att man går en lång utbildning och jobbar och gör karriär och sedan lämnar arbetslivet inte gäller längre. Det är nya kompetensbehov som växer fram, där vi behöver utbilda oss under hela arbetslivet, skola om, vara lyhörda i vad som är ett bristyrke och var det är ett överflöd och vilka jobb som försvinner i och med digitaliseringen.
Var kommer arbetskraften att behövas framöver då?
– Det kommer finnas jättemycket jobb med fokus på hållbarhet, miljöfrågor och inom ramen för det som är it, digitalisering och teknik. Det gröna stålet, där finns enorma behov, i norr finns nästan ingen arbetslöshet. Och Northvolt, till exempel, etablerar sig ju också i västsverige och Dalarna.
– Utöver de här branscherna kommer vi alltid att behöva fler ingenjörer och kompetens inom pedagogiska yrken och inom vården. Vi behöver tex massvis med lärare och sjuksköterskor.
Mjuka förmågor slår det teoretiska
Men trots att ny kompetens är viktig är det andra förmågor som är viktigare för arbetsgivarna.
– Det som är väldigt tydligt är att de mjuka förmågorna slår det teoretiska när man som individ konkurrerar om rätt tjänster. Det handlar om att man har digital förmåga, har flexibiliteten i sig själv, är bra på att samarbeta. De tär extremt viktiga förmågor som arbetsgivarna slåss om. Det teoretiska kan man bygga på. Det är inte CV:t som visar vad jag är för medarbetare.
Här finns jobbchanserna 2026
I Arbetsförmedlingens prognosverktyg kan man söka efter hur jobbchanserna ser ut framöver för olika yrken.
Du hittar verktyget här: Prognosverktyget
Några av de yrken där det enligt Arbetsförmedlingen kommer behövas arbetskraft år 2026 är:
Barnmorskor
Förskollärare
Lärare i yrkesämnen
Medicinska sekreterare och vårdadministratörer
Poliser
Systemanalytiker och IT-arkitekter
Undersköterskor
På samma sätt ser hon det nya omställningsstudiestödet som någonting som måste matcha både individen och arbetsmarknaden.
– Det är så mycket som bottnar i individens drivkraft. Det måste vara någonting där arbetstagaren ser sig själv kunna landa i livet, där jag ser mig själv kunna landa i livet och utvecklas.
Om jobben försvinner i södra Sverige och arbetskraften i stället flyttar till de norra delarna av landet, kommer vi då att behöva flytta till jobben och är ni då en del i den omställningen?
– Det skulle jag absolut säga att vi är, indirekt. En av fördelarna med den fruktansvärda pandemin vi tog oss igenom är en insikt om att det går att utföra ett bra arbete oavsett var vi sitter fysiskt. Indirekt har det här varit uppvaknandet för väldigt, väldigt många. Det hybrida arbetssättet, att det räcker att vara på plats till viss del, kanske gör att jag inte behöver flytta direkt. Vi jobbar mycket med detta mindset och pratar om de nya möjligheterna med både företagen och de tjänstemän vi stöttar.
Trots det rekordlåga antalet varsel och tjänstemän i behov av stöd att hitta nytt jobb efter övertalighet har TRR valt att ha kvar full bemanning och planera inför det nya, utökade uppdraget.
Vad händer nu, kommer mina viktigaste anställda att da vidare?
Den 1 oktober ska allt vara klart för det nya omställningsstudiestödet, där trygghetsorganisationerna ska vara bollplank och remissinstans för vilka utbildningar som stärker de som söker på arbetsmarknaden.
Och frågorna har börjat komma om stödet både från anställda och från företag som vill veta vad som gäller.
– Det finns en utökad nyfikenhet hos företagen – vad händer nu, kommer mina viktigaste anställda att dra vidare? Vad innebär det här för oss och våra medarbetare?
Mildra konsekvenserna av lågkonjunkturen
Erica Sundberg manar till lugn och ser omställningsstudiestödet som ett sätt att på kort sikt mildra konsekvenserna på arbetsmarknaden vid en svagare konjunktur, och att det på sikt kan stärka hela den svenska arbetsmarknaden.
– Vi ser det som en möjlighet för medarbetare och företag att ha en dialog om kompetensutveckling, att man inte självklart säger upp medarbetare, utan även tittar på möjligheten till studier.